Erikoisupseerin kostea saunailta Kosovossa toi sakot: Väitti alkoholin lemun johtuvan suuveden käytöstä

Helsingin hovioikeus on tuominnut Kosovossa kriisinhallintatehtävissä toimineen erikoisupseerin sakkoihin palvelusrikoksista. Tuomion sai myös everstiluutnantti, joka vaikeni upseerin toilailuista.

Miehet olivat toimineet kansainvälisessä kriisinhallintaoperaatiossa Kosovossa vuosien 2017 ja 2018 aikana. 

Syytteen mukaan erikoisupseeri oli kesäkuussa 2017 rikkonut sotilaallista järjestystä koskevia määräyksiä ja nauttinut alkoholia yli sallitun enimmäismäärän. Juominen oli syytteen mukaan vaikuttanut haitallisesti hänen toimintakykyynsä.

Illanvieton jälkeisenä aamuna hän oli ryhmäpalaverin ja yhteistyötapaamisen aikaan haissut vahvasti alkoholilta ja ollut todistajien mukaan olemukseltaan selkeästi krapulainen. 

Samaa miestä syytettiin myös toisesta palvelusrikoksesta. Hänen katsottiin kohdelleen epäasiallisesti ja syrjivästi alaisenaan ollutta henkilöä kesästä 2017 alkuvuoteen 2018 saakka. Asia koski muun muassa henkilön rauhanturvaoperaatiossa jatkamista ja hänen väheksymistään erilaisissa työtehtävissä. 

Toinen syytetty, eli everstiluutnantti puolestaan sai palvelusrikossyytteen siksi, ettei ollut ilmoittanut erikoisupseerin toiminnasta kurinpitoesimiehelle, vaikka epäasiallinen alkoholinkäyttö oli hänen tiedossaan. Everstiluutnantti oli pyytänyt erikoisupseeria allekirjoittamaan kirjallisen sitoumuksen siitä, ettei erikoisupseeri enää Kosovon-palveluksensa aikana käyttäisi alkoholia.

Muutoin hän ei vienyt asiaa eteenpäin. 

Miehet kiistivät syytteensä. 

Kostea ilta saunatiloissa

Ohjeistuksen mukaan alkoholia olisi saanut nauttia erikseen nimetyllä anniskelualueella enintään kaksi alkoholiannosta 24 tunnin aikana, jotta alkoholi ei vaikuta haitallisesti toimintakykyyn.

Erikoisupseeri kertoi viettäneensä neljän muun kanssa iltaa noin iltayhdeksästä aamuneljään tai -viiteen. Hän kertoi juoneensa anniskelualueen saunatiloissa kaksi annosta kuohuviiniä, joista viimeisen noin neljän aikaan aamulla.

Seuraavana aamuna hän oli pessyt hampaansa ja käyttänyt suuvettä. Aamupalaverin jälkeen häntä oli pyydetty puhaltamaan alkometriin. Mies kertoi itsekin hämmästyneensä 0,69 promillen lukemaa. Hän perusteli, että vahva alkoholintuoksu oli saattanut olla suuveden aiheuttamaa.

Illanvieton aikaan paikalla käynyt apulaispäivystäjä oli kuitenkin kierroksensa aikana huomannut, että illanviettäjien olemus oli väsynyt ja heidän puheensa sammalsi. Paikalla oli päivystäjän mukaan ollut avonaisia kuohuviinipulloja, oluttölkkejä ja viskilaseja.

Päivystäjä oli kertonut havainnostaan eteenpäin. Erikoisupseeri oli siksi myöhemmin joutunut puhallutukseen.

Tuomittiin sakkoihin 

Hovioikeus arvioi asian näyttöä ja huomioi, että alkometrin kalibrointi oli kaksi vuotta vanha. Alkometrin mittaustulosta ei siis voitu pitää riittävänä näyttönä erikoisupseerin nauttiman alkoholin määrästä.

Todistajat olivat kuitenkin kertoneet tapahtumista yhdenmukaisesti. Hovioikeuden mukaan asiassa oli esitetty riittävästi näyttöä siitä, että miehen kyky hoitaa tehtäviään oli alentunut alkoholinkäytön vuoksi.

Miehen katsottiin myös syyllistyneen alaisensa epäasialliseen kohteluun.

Erikoisupseeri tuomittiin kahdesta palvelusrikoksesta 20 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 740 euroa. 

Alkoholinkäytöstä raportoimatta jättänyt everstiluutnantti tuomittiin 10 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 310 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat