Mainos

Meri- ja ilmavoimia harkitaan mukaan kriisinhallintaan

Tähän asti EU:n nopean toiminnan joukkoihin on osallistunut Suomesta vain maajoukkoja.

Puolustusministeriö varautuu tarjoamaan kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin myös merivoimien ja ilmavoimien yksiköitä. Tämä käy ilmi puolustusministeriön toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2009-2012.

Mahdolliset laajennukset koskevat suunnittelukauden loppuvuosia. Tähän saakka päivystysvuorossa olleissa EU:n nopean toiminnan suomalaisjoukoissa on ollut vain maavoimien yksiköitä.

Suomi päättää aina erikseen kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisesta.

"Ei nykyisillä määrärahoilla"

Vanhempi osastoesiupseeri Kari Aapro puolustusministeriöstä kertoo, että meri- ja ilmavoimien joukkoja on koulutettu ja varustettu niin, että suunnittelukauden loppupuolella niitäkin voitaisiin tarjota kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin.

Puolustusministeriön suunnitelmassa toistetaan jälleen kerran, että nykyisillä määrärahoilla toimintojen laajennuksia ei voida tehdä.

- Jos meitä velvoitetaan lähtemään mukaan uudella joukkotyypillä nykyrahoituksen puitteissa, se tarkoittaa sitä, että jotakin olemassa olevaa on supistettava. On vedettävä Kosovosta tai Afganistanista joukkoja pois, että saadaan rahaa uuteen toimintaan, Aapro selvittää.

EU:n pohjoismaisen taisteluosasto aloitti valmiusvuoronsa tämän vuoden alussa. Siihen kuuluu myös suomalaisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.