Mainos

Merenpinnat voivat nousta jopa kaksi metriä ja ajaa yli 180 miljoonaa ihmistä kodeistaan, sanoo ennuste

8:39
Viime lokakuussa IPCC julkaisi paljon huomiota herättäneen raportin, jossa kaivattiin nopeita ja välittömiä toimia öljyn, hiilen ja kaasun käytön vähentämiseksi. Asiaa puitiin myös Huomenta Suomessa.

Maailman merien pinnat voivat nousta jopa kahdella metrillä vuosisadan loppuun mennessä.

Tällä viikolla Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa raportissa asiantuntijat tuplasivat YK:n aiemmat ennusteet merenpinnan noususta.

Maailman johtavien jäätutkijoiden lausunto perustuu heidän omiin havaintoihinsa. Tutkijat arvioivat, että meriveden alle voi jäädä Ranskan, Saksan, Espanjan ja Britannian yhteenlasketun koon verran maata, minkä seurauksena yli 180 miljoonaa ihmistä joutuisi jättämään kotinsa.

Merenpinnan nousun ennustaminen on erittäin vaikeaa. YK:n Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) laski vuoden 2013 raportissaan, että nykyisillä päästötasoilla merivesi nousee metrillä vuoteen 2100 mennessä. Arviota on sittemmin pidetty varovaisena, sillä päästöt ovat kasvaneet joka vuosi ja satelliittikuvat ovat osoittaneet valtavien jäämassojen sulavan Etelämantereella ja Grönlannissa.

Asiantuntijoiden mukaan kahden metrin arviossa on merkittävä virhemarginaali, mutta lopputulema on joka tapauksessa mahdollinen.

Kuumeneminen jo vauhdissa

Vuonna 2015 solmittu Pariisin ilmastosopimus tavoittelee maailman lämpötilan nousun rajoittamista kahteen asteeseen ja kannustaa maita pyrkimään vieläkin pienempään lukuun. Viime lokakuussa IPCC julkaisi paljon huomiota herättäneen raportin, jossa kaivattiin nopeita ja välittömiä toimia öljyn, hiilen ja kaasun käytön vähentämiseksi. Tuolloisessa raportissa ei kuitenkaan arvioitu merenpinnan nousun tahtia.

Maapallon lämpötila on jo noussut yhdellä asteella teollistumista edeltävästä ajasta, mikä on tarkoittanut noin kolmen millimetrin vuosittaista merenpinnan nousua.

Asiantuntijajoukkoon kuulunut Bristolin yliopiston tutkija Willy Aspinall toivoo, että tutkimus tarjoaa päättäjille aiempaa tarkemman ennusteen päätöksenteon välineeksi. Hänen mielestään esimerkiksi IPCC:n todennäköisyyslaskelmat voivat olla harhaanjohtavia ja aiheuttaa sen, ettei todellisia riskejä oteta huomioon riittävästi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja