Merenkulkulaitoksen lahjussyytteet julki

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut Merenkulkulaitoksen lahjusjutun käsittelyn valmisteluistunnolla. Kolmen Merenkulkulaitoksen johtajan epäillään ottaneen vastaan lahjuksia norjalaiselta varustamolta, jolle laitos on vuokrannut monitoimimurtajia.

Suullisessa valmisteluistunnossa ei kuitenkaan vielä lueta syytteitä, vaan siellä pohjustetaan varsinaista pääkäsittelyä. Sen arvioidaan alkavan elo-syyskuussa.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirran mukaan Merenkulkulaitoksen johto matkusteli virkistysmatkoilla norjalaisen varustamon laskuun samaan aikaan, kun varustamolle annettiin laskuja anteeksi.

Mammuttimaisen lahjusjutun syytekirjelmä tuli tänään julkiseksi, kun Merenkulkulaitoksen jutun valmisteleva istunto pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa. Syytekirjelmäkin on peräti 59-sivuinen. Juttu jakautuu kahteen haaraan. Toisessa on kyse lahjuksista ja toisessa virka-aseman väärinkäytöstä, kun norjalaisvarustamolta ei peritty kaikkia laskuja.

Sahavirta syyttää virastapidätettyä pääjohtaja Kyösti Vesteristä törkeästä lahjuksen otosta. Syytteen mukaan Vesterinen matkusti vaimonsa kanssa DSND Offshore As-nimisen varustamon laskuun 1997-99 kahdesti Norjaan ja kerran Miamiin. Sahavirta katsoo Vesterisen saaneen matkojen muodossa yhteensä noin 18000 euron lahjukset.

Merenkulkulaitos oli vuokrannut omistamiaan monitoimimurtajia DSND:lle. Norjalaiset olivat jatkuvasti myöhässä maksuissaan ja syytteen mukaan 1999 yritykselle oli annettu 153000 euron viivästyskorot anteeksi.

Syytteen mukaan norjalaiset olivat lahjamatkoilla pyrkineet vaikuttamaan Vesterisen toimintaan. Vesterinen itse kiistää syytteen.

Törkeän lahjussyytteen sai myös Merenkulkulaitoksen liikenneosaston osastopäällikkö Lennart Hagelstam. Hän oli matkustanut norjalaisten laskuun 1994-99 kaikkiaan yhdeksän kertaa. Matkoja oli tehty vaimon ja lasten kanssa mm. Miamiin, Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan.

Brasiliassa Hagelstam oli asunut loistoluokan Copacabana Palace -hotellissa. Syyttäjä aikoo esittää oikeudessa myös Hagelstamin kuvaamia videoita Islannista, Etelä-Afrikasta, Brasiliasta ja Karibian risteilyltä todistaakseen niiden olleen lomamatkoja..

Sahavirran mukaan lahjuksen arvo oli yhteensä 43000 euroa. Hagelstamilla oli myös DSND:n luottokortti, jolla osa matkoista oli maksettu. Samaan aikaan norjalaisyhtiö oli myöhässä maksuissaan.

-Matkoja oli pakko tehdä. Ne liittyivät työhöni. Lomamatkoista ei missään nimessä ollut kyse, Hagelstam sanoi. Hänen mukaan kansainvälisessä liike-elämässä on tyypillistä, että vaimo ja lapset ovat tällaisilla matkoilla mukana.

Kolmas törkeästä lahjuksesta syytetty on toimistoinsinööri Eero Koivumäki, jolla hänelläkin oli mahdollisuus vaikuttaa norjalaisvarustamoa koskeviin ratkaisuihin.

Koivumäki oli ollut kahdella matkalla Norjaan. Syytteen mukaan Koivumäki oli myös ottanuut DSND:ltä kahdesti rahaa yhteeensä noin 4500 euroa. DSND:n luottokortilla Koivumäki oli nostanut vielä 2500 euroa. Sahavirran mukaan lahjusten arvo oli yhteensä noin 9500 euroa.

Koivumäki itse ei ollut paikalla oikeussalissa.

Lahjusten ottamisen rinnalla Sahavirta on esittänyt myös vaihtoehtoisen syytteen. Sen mukaan miesten toiminnassa voisi olla kyse lievemmästä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Sahavirta vaatii kaikkia kolme viraltapantavaksi.

Jutun toinen haara liittyy laajemmin merenkulkulaitoksen toimintaan. Siinä Sahavirta syyttää Vesteristä virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Laitoksen toimintaa olisi pitänyt hoitaa tehokkaasti, mutta laskutuksen annettiin laahata myöhässä, eikä kaikkia laskuja ole peritty. Sahavirran syytekirjelmän mukaan monitoimimurtajiin liittyvistä maksuista on yhä maksamatta vajaa neljä miljoonaa euroa.

Näihin liittyen syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta sellaisesta sai myös Vesterisen sijaisena toiminut Heikki Muttilainen.

Varsinainen oikeudenkäynti alkaa elokuussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat