Meren pikkuiset uhrit: Kilpikonnan poikaset syövät muovia ja kuolevat – jo yksi muovinpala voi tappaa

WWF-projekti pelastanut jo tuhansia kilpikonnia 4:45

Tuoreen raportin mukaan kilpikonnan poikaset ovat erityisen herkkiä merten muovijätteelle. Poikaset kuolevat aikuisia kilpikonnia herkemmin syötyään muovia.

Kilpikonnat uiskentelevat monilla maailman merillä. Nyt tutkijat ovat huomanneet, että merissä ajelehtiva muovijäte on erityinen riski kilpikonnan poikasille.

Kun tutkittiin kilpikonnien kuolinsyitä, paljastui että 23 prosenttia nuorista kilpikonnista ja 54 prosenttia vasta kuoriutuneista kilpikonnista oli kuollut syötyään muovia. Aikuisista kilpikonnista muoviin oli kuollut 16 prosenttia.

Jo yksi muovipala voi olla kohtalokas

Tutkijoiden mukaan 14 muovipalan syöminen lisää kilpikonnan kuolemanriskiä 50 prosentilla, mutta jo yksi muovipala voi tappaa kilpikonnan.

– Jotkut tutkimistamme kilpikonnista olivat syöneet vain yhden muovipalan ja se oli aiheuttanut niiden kuoleman. Kova muovipala voi puhkaista elimistön ja pehmeä tukkia sen, selittää tutkimukseen osallistunut tohtori Kathy Townsend australialaisesta Sunshine Coast -yliopistosta.

Muovijätettä löytyy erityisesti läheltä rannikoita, joilla myös nuoret kilpikonnat ruokailevat.

Kilpikonnat luulevat muovia meduusaksi

Muovi voi tukkia kilpikonnien ruuansulatusjärjestelmän. Kilpikonnat lakkaavat syömästä ja nääntyvät nälkään. Elimistöön kertynyt muovi voi myös kelluttaa kilpikonnia niin, etteivät ne pääse sukeltamaan ja etsimään ruokaa tavallisilta ruokailualueiltaan.

– Kilpikonnat sekoittavat joskus muovin ja ruuan. Ne luulevat muovia meduusaksi. Kun ne syövät muovia, se juuttuu niiden vatsaan ja aiheuttaa kuoleman. Muovi voi vaikuttaa myös lisääntymiseen. Jos munimispaikka on täynnä muovia, kilpikonnat eivät edes pääse munimaan. Jos muovia on paljon, se saattaa myös estää kuoriutuneiden kilpikonnan poikasten pääsyn mereen, sanoo Hassan Mohammed, Kenian WWF:n meriasiantuntija.

Muovin lisäksi kilpikonnan poikasia uhkaavat myös monet saalistajat: ravut, linnut, käärmeet, varaanit ja salametsästäjät.

WWF:n mukaan vain yksi tuhannesta kilpikonnan poikasesta pysyy hengissä aikuiseksi asti.


Lue myös:

    Uusimmat