Menikö talous lomalla retuperälle? Korjaa tilanne näin!

Kesällä rahankäyttö voi joskus lipsahtaa käsistä. Vararikkoon voi johtaa matkustelu, ulkona syöminen ja muu makea elämä. Jos talous loman jälkeen horjuu, kuinka saada se jälleen ruotuun? Ota oppia asiantuntijan vinkeistä.

Joskus kesäloma kuluu hurvitellessa liiankin hövelillä lompakolla, eivätkä raha-asiat välttämättä pysy täysin hallinnassa. Talous- ja velkaneuvoja Ilkka Passi Helsingin kaupungilta kertoo fiksut vinkit talouden korjausliikkeisiin.

1. Sovi maksujärjestelyistä

– Usein kesällä eletään reippaasti yli varojen, on vaikkapa oltu reissussa ja luottokorttia käytetty. Mikäli silloin on myös velkoja, joita ei ehkä pystykään kesän jälkeen maksamaan, on hyvä ottaa yhteyttä velkojaan ja sopia maksujärjestelyistä, Passi neuvoo.

Usein luottokorttilaskut ovat nopeasti erääntyviä, joten on tärkeää, että yhteyden ottaa ajoissa. Passin mukaan velkojat useinkin suostuvat maksujärjestelyihin, jos se ei ole jokaviikkoista tai kuukausittaista.

2. Paikkaa tilannetta

Jos koko arkikassa on mennyt, eikä rahaa ole ruokaan tai vuokranmaksuun, voi Passin mukaan joskus joutua miettimään, onko tarvetta ottaa jopa uusi luotto väliaikaista tilannetta paikkaamaan.

– Sekin on suotavaa, sillä tänä päivänä korkotasot ovat melko alhaiset vakuudettomissa luotoissa. Omaan pankkiin on hyvä olla tästäkin yhteydessä.

3. Maksa asuminen ensin

Passin mukaan vuokranmaksusta tai muusta asumisen kulusta ei kannata tinkiä, eikä vuokrarahan kustannuksella kannata elää. Asumisen kulu on aina tärkein hoitaa, jotta koti säilyisi.

– On joskus jopa tyypillistä, että jätetään kuukausivuokra maksamatta. Ajatellaan, että mennään reissuun ja että kyllä vuokra saadaan vielä kasaan. Sitten kun tullaan takaisin, huomataankin, että rahaa ei ole.

4. Vähennä menoja

– Jos on eletty yli varojen, on hyvä katsoa, mistä se johtuu. Sitten on vain nyörittävä sitä kukkaroa kasaan.

– Kesälomilla syödään paljon ulkona ja juodaan terassilla. Kesälomakauden jälkeen voisi siirtyä kotiruokaan, sillä siinä vaikkapa nelihenkinen perhe säästää melkoisesti, Passi neuvoo.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi / Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat