Mainos

Käräjäoikeus päättää tänään kuntien korvauksista metsäyhtiöiden puukartellijupakassa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa metsäyhtiöiden puukartellin kuntahaarasta. Yhteensä 32 kuntaa perää Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä noin kuuden miljoonan euron korvauksia.

Markkinaoikeus totesi jo vuonna 2009, että yhtiöt tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997–2004. Yhtiöt vaihtoivat liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakoivat markkinoita lainvastaisesti.

Jutussa korvauksia ovat vaatineet kuntien lisäksi Metsähallitus ja sadat yksityiset metsänomistajat. Käräjäoikeus hylkäsi viime vuonna Metsähallituksen liki 160 miljoonan euron kanteen. Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Oikeus myös määräsi Metsähallituksen maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut, jotka ovat yli kahdeksan miljoonaa euroa. Hovioikeuskäsittelyn on määrä alkaa Helsingin hovioikeudessa lokakuun puolivälissä.

Ensimmäiset päätökset yksityisten metsänomistajien haarassa saatiin elokuun lopulla. Tuolloin Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kahdeksan metsänomistajan kanteet. Käräjäoikeus totesi, että kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä oli tapahtunut, mutta sen vaikutuksesta raakapuun hintaan ei käsitellyissä kanteissa ollut näyttöä. Lisäksi kantajat velvoitettiin korvaamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut täysimääräisinä.

Yksityisten metsänomistajien osalta kanteita on yhteensä 486. Käräjäoikeuden mukaan ratkaisut lopuistakin kanteista on määrä antaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.