Menikö kaverin vessanpönttö tukkoon istuntosi jälkeen? Etikettiasiantuntija kertoo, mitä tehdä

Vessanpöntön tukkeutuminen jossain muualla kuin kotona voi tuntua elokuvissa hauskalta tilanteelta, mutta tosielämässä se ei paljoa naurata.

Olet ystäväsi, tuttavasi tai tapailukumppanisi kotona, kun kakkoshätä iskee. Lähdet käymään vessassa. Tarpeesi tehtyäsi nouset pöntöltä ja painat huuhtelupainiketta saattaaksesi jätöksesi viemäriin – mutta kakka ei katoa. Yrityksistä huolimatta pökäle lilluu vedessä, jonka pinta alkaa uhkaavasi kohota.

Kuulostaako painajaiseltasi?

Vessanpöntön tukkeutuminen ei ole koskaan mukava yllätys, mutta erityisen ikävää tilanteeseen on törmätä toisen kotona vierailun aikana. Päällimmäisenä mielessä leijuu häpeä ja kysymys, miten tukoksen voi hajuineen hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Kerro tukoksesta hienotunteisesti

Jos ulottuvilla ei ole viemäripumppua, jolla tukoksen voisi avata, on otettava järeämmät konstit käyttöön – nimittäin sanaisen arkun avaaminen.

Refinery29-sivuston haastattelema etikettiasiantuntija Lizzie Post suosittelee kertomaan asunnon omistajalle tilanteesta. Asia kannattaa ottaa puheeksi hienotunteisesti pahoittelemalla aluksi aiheuttamaansa ongelmaa ja kertomalla, että auttaa mielellään sen ratkaisemisessa. Kun alustaminen on hoidettu pois alta, tulee kertoa suoraan, että asunnon vessanpönttö meni tukkoon sen jälkeen, kun itse sitä käytti.

Kun asunnon haltija tietää vessanpönttönsä tukkeutuneen, voi asiaa ryhtyä ratkaisemaan. Jos asunnossa on meneillään juhlat, kannattaa vessan oveen ripustaa kyltti, joka kertoo, ettei se ole käytössä. Samalla vieraita voi ohjeistaa käyttämään toista vessaa.

Mikäli asunnossa ei ole toista vessaa, kannattaa miettiä, voisiko tarpeet käydä tekemässä jossain muualla – esimerkiksi naapurissa, lähellä olevassa kahvilassa tai pikkuhädät pihalla.

Avoimuuden jälkeen on helpompi poistua arvokkaasti

Parhaimmassa tapauksessa isännällä tai emännällä on viemäripumppu, jolla tukos aukeaa nopeasti, tai läheltä löytyy kemiallisia viemärinavaajia myyvä kauppa. Vessanpönttöä voi yrittää avata myös kaatamalla sinne kuumaa vettä. Lisäksi tukokseen voi tepsiä nestemäinen pesuaine

Pahimmassa tapauksessa vessanpönttö ei yrityksistä huolimatta aukea ja paikalle on kutsuttava ammattiapua. Joka tapauksessa ystävän luota on arvokkaampaa poistua, kun vessanpöntön tukkeutumisesta on kertonut avoimesti.

Lähde: Refinery29

Lue myös:

    Uusimmat