Melkoinen tulos ruotsalaistutkimuksessa – alpakasta löytyi vasta-aineita koronavirukselle

2:54
Ruotsalaiset tutkijat löysivät alpakasta koropnaviruksen vasta-aineita.

Tutkimuksessa on onnistuttu tuottamaan alpakassa vasta-aineita koronavirukselle. Suomalaisasiantuntija toteaa mullistavamman pitkän aikavälin ratkaisun löytyvän kuitenkin muualta.

Ruotsalaistutkimuksessa tuotettiin alpakassa vasta-aineita koronaviruksen piikkiproteiinille.

Tutkimukseen valikoitu vasta-aine pystyy käytännössä pysäyttämään viruksen leviämisen. Myös kehitteillä olevat rokotteet perustuvat tähän mekanismiin.

Tutkimuksessa kuitenkin selvitettiin vasta-aineiden käyttämistä hoitomuotona.

Tutkimussa alpakassa kehitetyistä vasta-aineista on valikoitu sellainen, joka pystyy hyvin tehokkaasti kiinnittymään viruksen reseptoriin kiinnittyvään osaan ja näin neutraloi viruksen.

Myös ihmisellä muodostuu neutraloivia vasta-aineita infektion seurauksena, ja myös kehitteillä olevat rokotteet perustuvat tähän mekanismiin. 

Innovatiivista tässä tutkimuksessa oli se, että nanovasta-aineita voisi käyttää hoitomuotona.

– Jos tällaisia vasta-aineita pystytään tunnistamaan ja sitten tuottamaan suuria määriä, silloin tämä olisi hyvä tuote, koska kaikki tuotteessa olevat vasta-aineet olisivat juurikin neutraloivia, kommentoi tutkimusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Merit Melin.

– Mutta sinänsä käyttötarkoitus ja -kohde on hyvin rajallinen. Sitä voitaisiin käyttää sellaisessa tarkoituksessa, jos on potilaita, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua vakavaan tautiin.

Rokote pitkän aikavälin ratkaisu

Melinin mukaan käyttö pitäisi aloittaa kuitenkin jo siinä vaiheessa, kun on vasta altistuttu tartunnalle tai saatu ensioireita.

– Tähän piikkiproteiiniin kohdistuvat vasta-aineet, niillä on merkitystä nimenomaan tartunnan ehkäisemisessä. Jos tauti on edennyt jo pidemmälle, tarvitaan muunlaista immuunipuolustusta. Sen viruksen poistamiseksi elimistöstä tarvitaan myös soluvälitteistä immuniteettia, Melin sanoo.

– Pitkällä aikavälillä rokote on se, mikä tulee olemaan paljon mullistavampi ratkaisu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja