Meksikon maanjäristys tappanut ainakin 32 – vauva kuoli sähkökatkoksen sammutettua hengityskoneen

1:51

Meksikon viimeöisen maanjäristyksen uhriluku on noussut 32:een, kertoo Oaxacan osavaltion kuvernööri. Luku kasvanee yhä, sillä esimerkiksi kaikkien sortuneiden talojen raunioita ei ole tutkittu.

Pahimmin järistyksestä kärsi Juchitanin kaupunki Meksikon kaakkoisosassa. Siellä ainakin 17 kuoli. Lisäksi ainakin yksi hotelli romahti ja kaupungintalo vajosi osin maan sisään.

Järistyksen jälkeen viranomaiset antoivat tsunamivaroituksen pitkälle pätkälle Amerikan mantereen rannikkoa aina Ecuadoriin asti, mutta peruivat sen myöhemmin. Järistys aiheutti viranomaisten mukaan voimakasta merenkäyntiä, mutta ei tsunamia.

Meksikon seismologiaviranomaisten mukaan järistys sattui keskiyöllä paikallista aikaa meren alla noin 70 kilometrin syvyydessä noin sadan kilometrin päästä Tonalan kaupungista. Sen voimakkuus oli 8,2, mikä teki siitä voimakkaimman maanjäristyksen Meksikossa sataan vuoteen.

Järistys tuntui satojen kilometrien päässä

Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto kertoi Milenio-uutissivuston mukaan, että maanjäristyksen tunsi Meksikossa noin 50 miljoonaa ihmistä. Maa värähteli jopa pääkaupunki Mexicossa, joka sijaitsee noin 800 kilometrin päässä järistyksen keskuksesta. Järistys tuntui myös Guatemalan puolella.

Meksikon viranomaiset pysyivät valmiudessa jälkijäristysten varalta.

Lähes yhtä voimakas maanjäristys runteli Meksikon pääkaupunkia Mexicoa vuonna 1985 ja tappoi noin 10000 ihmistä. Sen jälkeen Meksiko tiukensi rakennusmääräyksiä ja kehitti varoitusjärjestelmää järistysten varalle.

Meksiko sijaitsee kahden mannerlaatan rajalla, mikä vuoksi maanjäristykset ovat siellä yleisiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja