Mediatutkija miljoonayleisön keräävän Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman suosiosta: "Näitä tunteita on vaikea saada suoratoistopalveluista"

Tanssii Tähtien Kanssa on joka kausi huippusuosittu – mikä on suosion salaisuus? 8:57
Mikä tositv:ssä ärsyttää ja mikä vetoaa? Tutkija arvioi tositv:tä ja Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaa

Tutkija Pauliina Tuomi näkee TTK-ohjelmassa piirteitä tosi-tv:stä ja yhtenäiskulttuurista.

Tutkijatohtori Pauliina Tuomi Turun yliopistosta ei näe MTV:n Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaa puhtaasti tosi-tv:nä, vaan pikemminkin suurena livetapahtumana ja mediaspektaakkelina. TTK on suomalainen versio Dancing with the Stars -formaatista, jossa tunnetut ihmiset opettelevat kukin tansseja tanssinopettajansa kanssa.

– TTK noudattaa kuitenkin tiettyjä tosi-tv:lle ominaisia lainalaisuuksia. Näitä ovat vaikkapa yleisöäänestys ja koko ohjelman lähtökohta: ihmiset ovat mukavuusalueensa ulkopuolella. Sitten katsotaan, miten he lähtevät tanssitaivaltaan taittamaan.

Tosi-tv:tä muistuttaa arkisesti alkava tanssin harjoittelu, jossa nauretaan, itketään ja mokaillaan hien virratessa. Välillä saattaa syntyä vammoja.

– Lopputulosta emme tiedä. Suorassa lähetyksessä voi tapahtua melkein mitä tahansa. Sehän on hyvinkin ominaista tosi-tv:lle.

Häivähdys yhtenäiskulttuurista 

Tanssii Tähtien Kanssa lähtee nyt 16. tuotantokaudelleen. 

– Minusta tämä on piristävä esimerkki siitä, että Suomessa selvästi on tilausta hyvän mielen ohjelmille. TTK poikkeaa isossa määrin provokatiivisemmista ohjelmamuodoista ja tosi-tv:n alagenreistä, jotka operoivat normien rikkomisella ja tietyntyyppisellä kohahduttamisella. TTK pohjautuu tanssiin ja osaamiseen, sanoo tutkija Pauliina Tuomi.

Miljoonayleisön keräävä TTK on häivähdys hiipuvasta yhtenäiskulttuurista.

– Suorat kollektiiviset lähetykset ovat lineaaritelevision suola. Kukapa ei muistaisi prinsessa Dianan hautajaisten nostattamia kollektiivisia kyyneleitä ympäri maapallon. Euroviisut, urheilu ja Linnan juhlat ovat lineaari-tv:tä suosituimmillaan. Näitä tunteita on vaikea saada suoratoistopalveluista.

Katso videolta yläpuolelta, mikä tosi-tv:ssä vetoaa ja ärsyttää!

Lue myös:

    Uusimmat