Mediat: Pääministeri May tavoittelee Irlannin hätäjärjestelyn korvaamista vaihtoehtoisilla järjestelyillä: "Tänään meidän on lähetettävä viesti siitä, mitä me haluamme"

Theresa May vakuuttaa, että Britannia eroaa EU.sta maaliskuun lopulla 3:55
Theresa May vakuuttaa, että Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopulla.

Pääministeri Theresa May yrittää saada Euroopan unionin avaamaan erosopimuksen, kertovat muun muassa AFP ja BBC viitaten Mayn tiedottajaan. May on hakemassa laillisesti sitovia muutoksia Irlannin hätäjärjestelyyn.

Hätäjärjestely eli backstop oli isoimpia syitä sille, että erosopimus tyrmättiin Britannian parlamentissa kaksi viikkoa sitten. Britannialla ja EU:lla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se vaatii vielä brittiparlamentin hyväksynnän.

May tavoittelee sopimukseen kirjatun Irlannin hätäjärjestelyn korvaamista vaihtoehtoisilla järjestelyillä. Hän toivoi parlamentin kertovan illan äänestyksessä mahdollisimman selvästi, että se ei hyväksy hätäjärjestelyä.

–  Tänään meillä on mahdollisuus näyttää EU:lle mitä tarvitaan, jotta sopimus menee läpi tässä talossa, May patisti parlamentissa.

Parlamentti äänestää tänään siitä, miten pitäisi edetä. Pöydällä on muutosesityksiä, joita parlamentaarikot ovat jättäneet. Puhemies on tällä tietoa viemässä äänestykseen seitsemän esitystä.

May tukee näistä Irlannin hätäjärjestelyä koskevaa muutosesitystä, jonka hän toivoo saavan mahdollisimman laajan tuen.

–  Maailma tietää, mitä tämä talo ei halua. Tänään meidän on lähetettävä viesti siitä, mitä me haluamme, May sanoi.

Alahuone ei tällä kertaa äänestä erosopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Hätäjärjestelystä halutaan eroon

EU:hun jäljelle jäävät maat ovat olleet selkeäsanaisia siitä, että pitkien neuvotteluiden jälkeen saavutettu sopimus on paras mahdollinen.

Irlannin hätäjärjestelyssä on kyse siitä, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan pysyminen ilman rajaesteitä turvataan. Hätäjärjestelyä tarvittaisiin, jos kauppaneuvotteluita ei ole ehditty saada valmiiksi, kun Britannian eron siirtymäaika päättyy.

Britannia jäisi siinä tapauksessa tulliliittoon EU:n kanssa, minkä lisäksi Pohjois-Irlannissa sovellettaisiin olennaisimpia sisämarkkinoiden sääntöjä.

Arvostelijoiden mukaan järjestelylle tarvitaan päättymispäivä. EU:ssa varsinkaan Irlanti ei hyväksy määräaikaisuutta, koska hätäjärjestely ei olisi kestävä. EU-maat ovat vakuuttaneet, että hätäjärjestely olisi käytössä vain niin kauan kuin olisi tarpeen.

Alahuone äänestää illalla Suomen aikaa. Mayn tiedottajan mukaan pääministeri itse tukee muutosesitystä, joka vaatii kiistellyn hätäjärjestelyn poistamista.

–  EU-johtajien viesti on ollut hyvin selvä, että he haluavat Britannian lähtevän sopimuksen kanssa ja he ymmärtävät tämän olevan sekä EU:n että Britannian etu, tiedottaja sanoi AFP:n mukaan.

 Uutista päivitetty 17.26.

Lue myös:

    Uusimmat