Mediat: Kiinassa hyväksyttiin Hongkongin turvallisuuslaki

Kiinassa on hyväksytty kiistanalainen Hongkongin turvallisuuslaki, kertovat useat paikalliset mediat. Medioiden tietojen mukaan kansankongressin pysyväiskomitea hyväksyi lain yksimielisesti tänään aamusta Pekingissä.

Turvallisuuslaki muun muassa kriminalisoi separatismin, valtion vastaisen kumouksellisen toiminnan, terrorismin ja vehkeilyn ulkomaisten voimien kanssa. Kiina on myös aiemmin ilmoittanut perustavansa Hongkongiin kansallisen turvallisuusviraston
Hongkongilaisen South China Morning Postin lähteiden mukaan laki hyväksyttiin kansankongressissa 15 minuutin sisällä kokouksen alkamisesta.

Lehden mukaan lain enimmäisrangaistuksen odotetaan olevan elinkautinen.

Lehti kirjoittaa, että vain pieni joukko hongkongilaisia päättäjiä oli nähnyt lain luonnoksen ennen sen hyväksymistä. Hongkongin 7,5 miljoonalla asukkaalla ei ole tietoa siitä, mitä laki tarkalleen sisältää.

Hallintojohtaja kieltäytyi kommentoimasta

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kieltäytyi tiistaiaamuna viikoittaisessa lehdistötilaisuudessaan kommentoimasta sitä, onko laki mennyt läpi.

– Mielestäni tällä hetkellä ei ole tarkoituksenmukaista kommentoida turvallisuuslakiin liittyviä kysymyksiä, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lain on pelätty käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Yhdysvallat, EU, YK ja Britannia ovat ilmaisseet huolensa siitä, että lait voivat rajoittaa ilmaisunvapautta Hongkongissa. Lain uskotaan antavan Kiinalle työkalut jatkuvien mielenosoitusten tukahduttamiseen Hongkongissa.

Lue myös:

    Uusimmat