McDonald'sin Big Mac paljastaa yllättäviä seikkoja Euroopan taloudesta

Eurooppalainen ekonomisti on löytänyt yhteyden McDonaldl'sin Big Mac -hampurilaisten hinnan ja Euroopan valtioiden talouskuurien toimivuuden väliltä.

Unohda työllisyysindeksit ja teollisuustilastot. Tuoreen tutkimuksen mukaan hampurilaisen hinta on nimittäin parempi indikaattori siitä, missä Euroopan maissa tiukka talouskuuri puree. Eurooppalainen ekonomisti Guntram Wolff tutki euroalueen McDonald'sien Big Mac -hampurilaisten hintatasoa heinäkuun 2011 ja tammikuun 2013 välillä. Wolff löysi todisteita siitä, että talouden kiristystoimet toimivat tietyissä kriisimaissa - ja toisissa eivät.

Wolffin tutkimusten perusteella Big Macin hinnan nousu on ollut euroalueen keskiarvoa maltillisempaa talouskriisimaissa Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa. Irlannissa sen sijaan hampurilaisen hinta on laskenut. Wolffin mukaan näissä maissa tiukat taloustoimet ovat toimineet. Sen sijaan Italia on näissä tilastoissa poikkeus. Siellä Big Macin hinta on massiivisesta velkatasosta huolimatta Euroopan kovin, keskimäärin 3,85 euroa.

– Italian tulisi ottaa oikeanlaiset keinot käyttöön puuttuakseen korkeaan inflaatioon, Wolff analysoi.

The Economist on käyttänyt eräänlaista Big Mac -indeksiä jo vuosi kausia vertaillakseen eri maiden hintatasoja sekä ostovoimaa.

Lähde: Reuters

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja