Maustekurkkua ohukaisiin ja kurkkukuutioita sämpylöihin

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun maassamme aloitettiin vihannessäilykkeiden teollinen valmistus. Alan uranuurtaja oli Sahalahden kartanon omistaja Reino Avonius.

Vuonna 1953 säilöttiin ja markkinoitiin ensimmäiset Suomessa teollisesti valmistetut punajuuret. Toiminta laajeni nopeasti ja kaksi vuotta myöhemmin perustettiin Saarioinen Oy. Vihannesraaka-aineista tulivat kurpitsa ja kurkku mukaan myös melko nopeasti.

Vuosikymmenten mittaan ja erityisesti 1990-luvulla ala on keskittynyt voimakkaasti. Useita pieniä valmistajia on lopettanut vihannessäilyketuotannon ja isojen valmistajien kesken on tapahtunut fuusioita.

Viime vuonna kotimaisen vihannessäilyketuotannon määrä oli 17 500 tonnia ja tuotannon arvo tehtaan hinnoin 26,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2002 tuotantomäärä oli normaalia korkeampi, sillä viime vuosien tuotantomäärät ovat olleet 13 000 - 14000 tonnia vuodessa, kerrottiin Elintarviketeollisuusliiton tilaisuudessa Porvoossa.

Avomaan kurkkusato on jo aikaa sitten säilötty teollisuuslaitoksissa, samoin kotikeittiöissä. Kurkkuja on säilötty muun muassa kokonaisina, salaatteina sekä erilaisina viipaleina ja kuutioina.

Säilöttyjä kurkkuja kannattaa hyödyntää myös ruoanlaitossa, eikä käyttää yksistään lisäkkeenä ruokapöydässä. Pyöräytetään vaikka kurkkusämpylät tai tarjotaan muun muassa raejuustolla, palvikinkulla ja maustekurkulla täytettyjä ohukaisia. Kipparin lankku puolestaan on mainio kylmä alkupala tai välipala.

Täytetyt ohukaiset4 isoa ohukaista

Täyte:2 dl raejuustoa100 g palvikinkkua2 maustekurkkua1 paprika2 rkl ruohosipulia pilkottuna1/4 tl mustapippuria rouhittuna

Pilko kinkku, kurkut ja paprika ja sekoita täytteen ainekset. Kääri täyte ohukaisen sisään ja tarjoa iltapalana.

Kurkkusämpylät

1/2 l maitoa50 g hiivaa1/2 dl kasviöljyä2 dl kauraleseitä13 dl vehnäjauhoja3 dl maustekurkkukuutioita1 kananmunaseesaminsiemeniä

Liota haaleaan maitoon hiiva ja suola. Lisää öljy, kauraleseet ja kurkkukuutiot. Alusta taikinaan jauhot ja anna kohota. Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna kohota. Voitele munalla ja ripota pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Kipparin lankku kylmä alkupala tai välipala4 annosta

200 g kurkkukuutioita80 g savujuustoa80 g maksamakkaraa200 g ylikypsääuunipalvikinkkua50 g kylmäsavulohtasitruunan lohkotilliä120 g chilikastiketta

Asettele viipaloidut raaka-aineet neljälle lautaselle. Laita chilikastike pieneen kuppiin. Tarjoilualustana voit käyttää myös puhdasta puualustaa, esimerkiksi pientä puista leikkuulautaa.

ABB - American Bacon Burger4 hampurilaissämpylää140 g pekoniaamerikansalaattia raasteena

Jauhelihapihvit:500 g jauhettua naudan- ja sianlihaa2 kananmunaa1/2 dl vettä150 g ketsuppi-kurkkusalaattia20 g korppujauhojasuolaamustapippuria rouheena

Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää vesi, mausteet ja korppujauhot. Anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää jauheliha ja kurkkusalaatti. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile noin 150 gramman pihveiksi ja kypsennä pannulla paistaen tai uunissa 200 asteessa kypsiksi.

Paista pekoni pannulla rapeaksi ja nosta talouspaperille kuivumaan. Kuumenna hampurilaissämpylöitä mikrossa 20 sekuntia, minkä jälkeen paista niitä pannulla leikkauspuoli alaspäin saadaksesi sämpylöille rapean pinnan. Kokoa sämpylät ja mausta mieleiselläsi kastikkeella.

Kurkkukastike

200 g kermaviiliä100 g ruohosipulituorejuustoa2 dl kurkkusalaattia3 tl juoksevaa hunajaa (vaihtoehtoisesti 3 tl sitruunamehua)ripaus suolaa ja sokeria

Sekoita ainekset keskenään ja laita kastike jääkaappiin maustumaan. Tarjoile uuniperunan täytteenä tai pihvin/kalan kastikkeena.

Kurkkutahna

1/2 tlk tonnikalaa öljyssä1 dl maustekurkkukuutioita1 rkl ketsuppia2 rkl tilliä silputtuna1 dl kevytmajoneesiaripaus sitruunapippuria Valuta tonnikalasta öljy pois. Sekoita kaikki aineet keskenään notkeaksi tahnaksi ja tarjoile leivän päällä tai aterian lisukkeena.

Satokauden salaatti herkkusuulle5 annosta

150 g jäävuorisalaattia100 g tomaattiviipaleita100 g maustekurkkuviipaleita200 g mozzarellajuustoa viipaloituna70 g hillosipuleita valutettunaruukku tuoretta basilikaa100 g kasviöljyäsuolaa maun mukaan

Pilko jäävuorisalaatti ja lado se tarjoiluastiaan pediksi. Lisää tomaattiviipaleet, kurkkuviipaleet, hillosipulit sekä mozzarellaviipaleet päälle. Sekoita basilikasta, öljystä ja suolasta yrttinen kastike ja kaada se salaatin pinnalle ennen tarjoilua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat