Matti Vanhanen synkeänä talouden tilasta, mutta hankkisi koronarokotteen hinnasta riippumatta: "Maksoi mitä maksoi, minulla on kotona maskikin valmiina"

5:38
Valtiovarainministeri kertoi MTV Uutisille heinäkuussa, mitä oppeja hän on ammentanut Raimo Sailakselta

Valtiovarainministeri Matti Vanhasella oli synkeää kerrottavaa talouden tilasta keskustan työvaliokunnille ja ministeriryhmälle Nokian kesäkokouksessa tiistaina. Siitä huolimatta olisi valmis hankkimaan koronarokotteen hinnasta riippumatta.

Huolta aiheuttavat niin mahdollisen koronan toisen aallon iskeminen kotimarkkinoihin kuin epäselvä maailmantalouden kehityskin. Kokouksessa asetettiin hänen mukaansa tavoitteeksi, että työllisyystoimia tarvitaan ja kehykseen pitää palata.

– Sitten katsottiin näitä isoimpia menopaineita, jotka on ratkaisematta, ja niitäkin on lista, Vanhanen huokaisi kokoustauolla medialle.

Kaikkien mittakaavaa ei pystytä edes määrittelemään, mutta tyypillinen kipukohta on valtiovarainministerin mukaan Veikkauksen edunsaajien tilanne.

– Tämä on yksi tyypillinen kipukohta siitä, että meillä on erittäin vähän liikkumatilaa kehyksessä, käytännössä ei ollenkaan ja siitä huolimatta odotuksia on paljon.

Veikkauksen voitoista jaetaan vuosittain eri edunsaajille yli miljardi euroa. Koronaepidemiasta johtuva tuoton alenema leikkaisi niiden rahoja merkittävästi. Hallitus kertoi kuitenkin aiemmin linjanneensa huhtikuun kehysriihessä, että vuosittainen taso kompensoidaan edunsaajille täysimääräisesti. Vanhanen ei tätä nyt suoraan allekirjoittanut. Hänen mukaansa kehykseen ei ole varattu määrärahaa.

– Ei ole mitään linjauksia tehty, mutta on hyvä, että se riittävän etukäteen tiedostetaan, hän sanoi.

Suurin kysymys on koronarokotteen hinta

Suuri kysymys valtiovarainministerin mukaan on tulevan koronarokotteen hinta, johon ei kehyksessä ole todennäköisesti kyetty varautumaan riittävällä summalla. Hänen henkilökohtainen käsityksensä on kuitenkin, että rokote on hankittava, maksoi mitä maksoi.

– Se on erittäin vahva investointi tulevaisuuteen, mikäli tehokas rokote löytyy. Sitten kun rokote löytyy, se rahoitus pitää siinä ajassa järjestää. Tällä hetkellä kukaan ei pysty arvioimaan sen kustannuksia, mutta se on asia, joka jollain tavalla kaiken tämän muun ohi vaan pitää hoitaa.

Keskustan puoluehallituksen työvaliokunta, eduskuntaryhmän työvaliokunta sekä ministeriryhmä pitävät tiistaina yhteisen kesäkokouksensa Nokialla.

Vanhasella on kotona maski odottamassa

Elinkeinoministeri Mika Lintilän käsityksen mukaan hallitus neuvottelee ensi viikolla kasvomaskeja koskevista suosituksista.

– Substanssini ei riitä siihen, mikä maskien merkitys on, mutta sen tiedän varmasti, että ainakin se muistuttaa viruksen läsnäolosta eli sillä on mentaalinen vaikutus. Sen puoleen olen valmis tukemaan sitä, Lintilä sanoi.

Vanhanen ei puolestaan tiennyt, neuvotteleeko hallitus maskisuosituksista. Hänen mielestään kyseessä ei ole poliittisen suosituksen asia, vaan siitä pitää olla yhteisesti sisäistetty terveysviranomaisten kanta, jota nyt odotetaan.

– Parempi että se tulee viranomaissuosituksena ja yhteisenä kantana. Sen uskallan sanoa, että minulla on kotona maski odottamassa sitä päivää.

Helsingin Sanomien mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo maskien suositusta koskevasta tilanteesta torstaina, mutta varsinaista suositusta maskien käyttöön ei kuitenkaan olisi torstaina luvassa. Tällä hetkellä THL:n suositus on, että kasvomaskia voi käyttää halutessaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja