Matti Vanhanen uhattiin tappaa, puoliso sai häiriköltä yli sata törkyviestiä

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja hänen puolisonsa joutuivat viime vuoden keväällä nuoren lahtelaismiehen tappouhkausten ja häirinnän kohteiksi. Mies tuomittiin sakkoihin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa eilen torstaina.

Syyttäjän haastehakemuksesta ilmenee, että 24-vuotias lahtelaismies lähetti toukokuussa 2023 Matti Vanhasen puolisolle lukuisia asiattomia viestejä muun muassa Whatsapp-viestipalvelussa. 

Lisäksi mies soitti naiselle useita puheluita yöaikaan.

– Motiivi on liittynyt (naisen) puolisoon ja (nainen) on kokenut (syytetyn) menettelyn uhkaavaksi ja häiritseväksi, toteaa syyttäjä haastehakemuksessaan.

Myöhemmin toukokuussa mies kirjoitti uhkauksia Facebook-julkaisuun, jossa mainostettiin Nurmijärvellä pidettyä taidenäyttelyä ja Vanhasta näyttelyn avajaispuheen pitäjänä. 

Kaksi päivää ennen näyttelyn avajaisia Facebook-julkaisuun tuli useita viestejä, joissa uhattiin kaikkia avajaisiin osallistuvia tappamisella. Mies julkaisi myös Facebook-kommentin, jossa hän uhkasi tappaa Vanhasen.

– Ottaen huomioon, että (syytetty) on aiemminkin lähettänyt Vanhaselle uhkaavia viestejä sekä se, että osapuolet ovat toiselleen muutoin entuudestaan tuntemattomia, Vanhasella on ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden olevan vakavassa vaarassa, arvioi syyttäjä.

Laiton uhkaus ja kaksi muuta rikosta

Matti Vanhanen oli Suomen pääministeri kahdella vaalikaudella vuosina 2003–2010. 

Viime vaalikaudella hän toimi eduskunnan puhemiehenä, minkä jälkeen hän ei enää asettunut ehdolle eduskuntaan. 

Rikosten tekoaika oli runsas kuukausi sen jälkeen, kun Vanhanen oli jättänyt valtakunnallisen politiikan.

ESS: Vanhanen ei tehnyt rikosilmoitusta

Tapauksesta kertoi ensin Etelä-Suomen Sanomat. 

Lehden mukaan taidenäyttelyn järjestänyt yhdistys ilmoitti Facebook-viesteistä poliisille, joka otti kiinni niitä lähettäneen lahtelaismiehen. 

Sen sijaan Vanhanen ei ESS:n mukaan tehnyt rikosilmoitusta saamistaan uhkausviesteistä.

– En poliittisen urani aikana tainnut koskaan tehdä rikosilmoituksia. Minusta tällaisten kysymysten pitäisi olla yleisen syyttäjän asioita. Se, että en tehnyt rikosilmoituksia, ei tarkoita ettei poliisi olisi ollut asioista tietoinen. Supo aina arvioi tapauskohtaisesti, sanoo Vanhanen STT:lle.

Vanhasen mukaan nyt tuomion saanut mies oli lähettänyt hänelle uhkauksia jo silloin, kun hän oli eduskunnan puhemiehenä. Vanhanen vahvistaa, että uhkailija oli hänelle tuntematon.

Ei aseita eikä räjähteitä

Etelä-Suomen Sanomien mukaan poliisi ei löytänyt lahtelaismiehen hallusta aseita eikä räjähteitä. Hänen tietokoneeltaan ei myöskään löytynyt mitään aineistoa siitä, että avajaisiin todella kohdistuisi isku.

Käräjäoikeudesta kerrotaan, että syytetty ei ollut itse paikalla oikeuden istunnossa. Etelä-Suomen Sanomien mukaan hän myönsi tekonsa, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Käräjäoikeuden mukaan lahtelaismies syyllistyi laittomaan uhkaukseen, perättömään vaarailmoitukseen ja viestintärauhan rikkomiseen. 

Hänet tuomittiin 70 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 420 euroa. 

Tuomio annettiin torstaina suullisen käsittelyn päätteeksi.

Juttua päivitetty 22.3.2024 kello 13.58 muun muassa Matti Vanhasen kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat