Mainos

Matti Maunun näkökulma politiikan hullusta viikosta: Pienviljelijän sielu heitettiin pientareelle – populismi voi Suomessa yhä oikein hyvin

Perussuomalaisten, siis suomalaisen populismin, saattohoitoon tunkee porukkaa, joista läheskään kaikilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Otetaan nyt esimerkiksi oppositiojohtaja Antti Rinne (sd.).

– Tulemme selvittämään, mitä oikeasti tapahtui, Rinne lupaa Demokraatti.fi:ssä.

Rinne käy siis hallituksen roskiksen kimppuun ilmeisesti paljain käsin ja käy läpi viimeisetkin rikkaruohot. Tasavallan presidentinkin toimet ovat syynissä.

– Kyllä tässä on ollut koko hallituseliitti ja jollakin tavalla myös tasavallan presidentti mukana tätä vaihtoehtoa synnyttämässä, Rinne sanoo.

Hetkinen. Hallituseliitti!

Kuulostaa pahaenteiseltä ellei peräti konspiraatiolta, salaliitolta, kansan selän takana.

Rinne saattaa ehkä ajatella, että kun hän hallituksessa hoiti asiat niin, ettei Alexander Stubbin hallituksen päätöksistä jäänyt kiveä kiven päälle, vaan hallitus itse äänesti ne kumoon, niin hän ei ollut osa eliittiä, vaan hän teki sen muina miehinä.

Oppositiosta on ihan luontevaa olla hallituseliitille katkera. Se osa lankeaa kuin Manulle illallinen. Toiset tarttuvat limppuun hanakammin kuin toiset.

– Kun ei haluttu ideologisista syistä luopua epäoikeudenmukaisesta politiikasta, rikkaiden suosimisesta, hallitus haluttiin ylläpitää hinnalla millä hyvänsä, Rinne tylyttää.

Hinnalla millä hyvänsä! Mikä se hinta on, jos sama hallitus jatkaa? Sekö, että oikeudessa uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitut jäävät ulkopuolelle.

Kun lukee Rinteen haastattelua, niin tulee mieleen, että populismi voi Suomessa oikein hyvin.

Paitsi, että perussuomalaiset ja sen veljesryhmä ovat huonossa hapessa.

Jyväskylän puoluekokouksessa väki oli enimmäkseen ihan pihalla siitä, mitä tapahtui paitsi ne, jotka huusivat valinnan hetkellä ”Mestari, mestari”.

Perussuomalaisilla on nyt aate kirkkaana ja Johtaja Brysselissä.

Uudelle Vaihtoehdolle jäi ministerinsalkut ja takariviin Vanha Johtaja. Vanhasta Johtajasta näkyvät jo puolihimmeät takavalot.

Yhteistäkin on, nimittäin aate eli ”Mestarin” kirjoittama maahanmuuttokriittinen ohjelma.

Kun aate on sama, Uusi Vaihtoehto tarvitsisi jotain omaperäistä. Eikähän sitä tarvitse kuin katsoa vähän ympärilleen Euroopassa, huomasi Simon Elo - Emmanuel Macron!

Elon mielestä Macronin La République En Marche -liikkeestä huokuu toivo.

Jotain samaa pitäisi saada, Elo päätteli eurooppalaisen populismin puoliraunioilla, jotain uutta.

Kieltämättä Elo on hyvä trendibongari. Hän on huomannut, että Brexit horjahtelee, kun taas En Marche on murskannut koko Ranskan puoluejärjestelmän.

Ikävä vain muistuttaa, että Macronin aate on liberaali, kun taas perussuomalaisten entinen aate tuijotti vahvasti omaan napaan.

Mutta sieluahan voi vaihtaa kuten perussuomalaiset, jotka heittivät pientareelle pienviljelijän sielun.

 

7:31

8:56

8:47

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.