Matkusta terveellisemmin − tarkista nämä ennen reissua!

Travel + Leisure -lehti listasi seitsemän tärkeää vinkkiä, joiden avulla matkastasi tulee mahdollisimman mukava. Tarkista lista ennen kuin hyppäät koneeseen!

1. Ota vitamiinisi

Voit auttaa immuunipuolustustasi selättämään stressin, kun otat vitamiineja suositeltujen annosten rajoissa. Stressi nimittäin laskee vastustuskykyäsi, ja sairaudet pääsevät iskemään helpommin. Matkustaminen saattaa nykyään olla hyvinkin stressaavaa pitkien turvatarkastusjonojen ja lentojen myöhästymisten vuoksi.

2. Hoida reseptilääkkeesi kuntoon

Muista pakata reseptilääkkeesi ja niiden reseptien kopiot käsimatkatavaroihisi. Pyydä lääkäriltäsi myös todistus mahdollisista valvotuista ja suonensisäisistä lääkkeistä. Jos matkustat syrjäisille alueille, joilla sairaaloita tai klinikoita on kaukana tai harvassa, pyydä mukaasi myös steriloituja ruiskuja.

3. Tarkista matka-apteekkisi

Matkalle olisi hyvä varata mukaan seuraavat lääkkeet:

Ripulilääkettä

Antihistamiineja

Matkapahoinvointilääkkeet

Särkylääkettä

Mietoja laksatiiveja

Yskänlääkettä ja/tai -tippoja

Antibakteerista voidetta tai liuosta ja kortisonivoidetta

Hyttyskarkotetta

Kosteuttavia silmätippoja

4. Käytä käsidesiä

Muista puhdistaa kätesi välillä vähintään 60 prosenttia alkoholia sisältävällä desifiointiaineella. Voit myös puhdistaa esimerkiksi kaukosäätimen tai valokatkaisijat hotellihuoneessa tai pöydän lentokoneessa.

5. Muista rokotukset!

Ennen kuin lähdet pidempiaikaiselle matkalle tai matkustat alueelle, jolla on mahdollisuus sairastua vakavaan tautiin, tarkista että rokotuksesi ovat ajan tasalla. Juuri nyt myös sikainfluenssarokotuksesta voi olla hyötyä. Muista varmistaa, mitä rokotuksia matkakohteeseesi matkustaessa tarvitaan.

6. Juo tarpeeksi nestettä

Matkustaminen ja urheilu saattavat kuivattaa elimistön nopeasti etenkin kuumassa ja kuivassa ilmastossa kuten lounaisessa Amerikassa tai itäisessä Afrikassa. Varaa ja pidä mukana riittävästi puhdistettua pullovettä alueilla, joilla vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Myös suolat ja rypälesokeri ovat hyviä apuja, jos olet uupunut kuumuudesta.

7. Lepää riittävästi

Raskaan matkalaukun raahaaminen, pitkiä matkoja terminaalien välillä käveleminen ja liikenneruuhkassa jumittaminen vaativat kaikki veronsa. Etsi siis rannalta mukava riippukeinu tai muu suojainen paikka tai vetäydy sänkyyn rentouttaville nokosille. Silloin elimistösi toipuu matkustamisen rasituksista paremmin.

Lähde: Travel+Leisure

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja