Mainos

Matkavakuutusten ehdoissa huomattavia eroja

Kuluttajien ja vakuutusyhtiöiden eriävät käsitykset matkavakuutuksen korvauksen laajuudesta poikivat viime vuonna satoja valituksia. Kuluttajien vakuutustoimisto sai viime vuonna käsiteltäväkseen lähes 450 matkavakuutusvalitusta. Yhteydenottoja ja tiedusteluja kirjattiin 9 500.

Rooma, Colosseum

Kotimaisten vakuutusyhtiöiden matkavakuutukset eivät juuri poikkea toisistaan, mutta yksityiskohdissa voi löytyä paljonkin eroja. Ennen matkalle lähtöä kannattaakin selvittää, mitä erityisehtoja vakuutuksissa on. Jos matka-aika venyy yli kolmen kuukauden mittaiseksi, vakuutuksen hinta saattaa nousta huomattavasti.

Varttuneeseen ikään ehtineet matkaajat puolestaan harmittelevat, että joskus yli 70-vuotiaan on vaikea saada matkavakuutusta. Viime vuonna Kuluttajien vakuutustoimistoon tuli hieman alle 450 valitusta matkavakuutuksista. Kaiken kaikkiaan toimistoon tuli 9500 yhteydenottoa. Kiistaa kuluttajan ja yhtiön välillä syntyy siitä, että käsitykset peruuntuneesta ja keskeytyneestä matkasta poikkeavat toisistaan.

Vakuutusehtojen mukaan matka on keskeytynyt silloin, kun kotiin on lähdettävä sairauden tai tapaturman takia tai jos vaikka kotitalo on palanut ulkomaanloman aikana.

-Jos sairastetaan hotellihuoneessa mahatautia tai flunssaa ja matka on pilalla, hyvitystä ei makseta, sanoo Kuluttajien vakuutustoimiston apulaisjohtaja Marja Saario. Perinteisissä suomalaisten vakuutusyhtiöiden matkavakuutuksissa ovat kaikki samat perusosaset eli vakuutuksista korvataan sairauden ja tapaturman hoitokuluja. Vakuutukset korvaavat myös vakuutusyhtiön hyväksymän sairaskuljetuksen kotimaahan vakavissa tapauksissa.

Kuluttajien vakuutustoimisto keräsi perustietoa matkavakuuksista tammikuussa, ja yhteenveto valmistui pari viikkoa sitten. Mukana oli kymmenen kotimaista vakuutusyhtiötä. Kaikilla yhtiöillä oli mm. matkan pituutta koskevia rajoituksia. Lisäksi yhtiöt korvaavat sairaanhoitokuluja rajoitetulta ajalta. Matkasairauden hoitokuluja maksetaan yleensä 90 päivältä hoidon alkamisesta ja matkalla sattuneista tapaturmista kolmelta vuodelta. Hoitokulukorvauksilla ei ole markkamääräisiä ylärajoja.

-Vertailu on vaikeaa, koska vakuutuksissa on monia yksityiskohtia, Saario sanoo.

Uimarantaa

Hinnat pysyneet ennallaan

Vakuutusyhtiöt myyvät sekä kerta- että jatkuvia matkavakuutuksia. Ne sisältävät matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen, joista voi ottaa omaan yhdistelmään joko toisen tai molemmat. Kuluttajien vakuutustoimiston vertailussa esimerkkimatkaaja lähti kahden viikon etelänmatkalle. Matkakohtaisen matkustajavakuutuksen hintahaitari liikkui 159 markasta 215 markkaan.

Matkatavara- ja matkavastuuvakuutuksen hinnaksi tuli noin 140 markkaa. Jatkuvan matkustajavakuutuksen saa edullisemmin kotivakuutukseen liittyvänä tai jäsenetuvakuutuksena, jolloin hinta voi olla pari sataa markkaa. Matkavakuutusten hinnat eivät ole viime vuosina juuri muuttuneet, eivätkä useimmat vakuutusyhtiöt ole pyöristäneet hintoja euroihin sopiviksi. Joissakin tapauksissa hinnat ovat jopa laskeneet, ja internetin kautta ostettuna vakuutukseen voi saada lisäalennuksia. Saario varoittaa, että netissä kannattaa olla tarkkana.

-Vakuutuksen hinta ei ole ratkaiseva, vaan mitä vakuutukseen sisältyy. Jotkin netissä tarjottavat vakuutukset korvaavat vain tapaturman hoitokuluja eikä sairauskuluja, se on olennainen ero, Saario huomauttaa.

Finnjet

Lähellä ulkomailla

Jatkuva matkavakuutus puoltaa paikkaansa silloin, kun kuluttaja käy ostoksilla Tallinnassa muutaman kerran vuodessa tai entisiä kotikontujaan tutkimassa Viipurissa ja rajan takaisessa Karjalassa.

-Ihmiset eivät aina miellä lähtevänsä ulkomaille, kun matkakohteena on Tallinna tai Viipuri, Saario sanoo. Pitkää ulkomaanmatkaa suunnittelevan kannattaa selvittää, kuinka suuren lisämaksun vakuutuksesta joutuu maksamaan. Jatkuvakin matkavakuutus on voimassa korkeintaan 45 vuorokautta tai kolme kuukautta.

Lisämaksusta vakuutuksen voimassaoloa voi pidentää enintään yhteen vuoteen. Lisämaksun suuruus saattaa yllättää matkaajan, sillä maksua saattaa kertyä tuhanteen markkaan saakka. Pitkillä matkoilla vastaan tulevat myös vakuutusyhtiöiden asettamat yläikärajat.

-Meiltä on kysytty, mistä yli 70-kymppinen saa matkavakuutuksen, jos aikoo etelään talveksi. Jos matkan pituus jää alle kolmeen kuukauteen, vakuutuksen saa helpommin, Saario sanoo. Ennen matkaa on myös syytä pohtia, mitä lomakohteessa aikoo tehdä. Nyt on muotia, että lähdetään eksoottisiin kohteisiin erikoisiin harrastuksiin. Vuoristovaellukset, viidakkoseikkailut ja laitesukellukset on yleensä rajattu tavallisten matkavakuutusten ulkopuolelle. Yksityiskohtaisen vertailun voi tilata maksutta Kuluttajien vakuutustoimistosta. Vertailu tulee myöhemmin toimiston kotisivuille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.