Maskikaupat nousivat esille kyselytunnilla – työministeri Haatainen: ”Tapahtui virheitä”

1:57
Poliisin esitutkinta Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekaupoista valmistui aiemmin marraskuussa.

Liike Nyt-puolueen kansanedustaja Harry Harkimo kysyi tänään eduskunnan kyselytunnilla viime kevään maskisotkuista ja Huoltovarmuuskeskuksen johtajien kohtelusta.

Maskikaupat ovat nousseet uudestaan esille, kun poliisin esitutkinta niistä valmistui aiemmin marraskussa. Huoltovarmuuskeskuksen silloisia johtajia kohtaan ei nostettu syytteitä.

Kansanedustaja Harkimo kysyi kyselytunnilla poliittisen vastuun perään.

– Ministerien vastuut menivät täysin sekaisin: perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vieritti vastuuta Huoltovarmuuskeskukselle, vaikka sairaanhoitopiireillä piti olla yhtä lailla suojavälineitä varastossa. Ministeri Tuula Haatainen (sd.) oli mukana palaverissa, jossa vastuuta painettiin Huoltovarmuuskeskukselle, Harkimo eritteli esitutkinnan yhteydessä paljastunutta.

– Nyt Haatainen ei enää muista mitään koko aiheesta. Toivottavasti muisti palailee edes pätkittäin. Ministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas.) oli tärkeintä saada ensimmäinen lasti kuvattua lentokentältä Twitteriin, jotta saataisiin media paikalle kertomaan hallituksen saavutuksista, Harkimo jatkoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö teki Huoltovarmuuskeskukselle 24. maaliskuuta 2020 tukipyynnön suojavarusteiden hankkimisesta. Osa hankinnoista epäonnistui.

– Lopulta yhteensä kolme kunnollista virkamiestä sai potkut, ja aivan turhaan, kuten nyt on nähty. Ministeri Haatainen, miten ajattelitte kantaa oman poliittisen vastuunne tästä sotkusta, Harkimo kysyi.

Markkinat olivat vaikeat

Työministeri Haatainen korosti vastauksessaan sitä, että hankintoja tehtiin vaikeassa tilanteessa.

– Maailmalla markkinat pysähtyivät täysin, ja erikoissairaanhoidossa ja kunnissa ei kyetty hankkimaan maskeja ja suojavälineitä. Siinä tilanteessa hallitus sitten päätyi siihen, että Huoltovarmuuskeskus voisi olla se taho, joka näitä hankkii, ja näin ollen Huoltovarmuuskeskuksen rooli oli olla pelastamassa terveydenhuollon ammattilaisten ja ihmisten henkiä. Tätä hankintatyötä siellä tehtiin, ja siinä tapahtui virheitä, Haatainen puhui.

Asia on Haataisen mielestä poliisitutkinnan päättymisen myötä käsitelty loppuun.

– Näiden virheiden osalta on myös keskusrikospoliisi käynyt tutkinnan, ja on todettu, että rikosta ei ole tapahtunut. Näin ollen tämä on loppuun käsitelty, ja se on hyvä asia. Se, mitä on tapahtunut hankinnat tehneiden henkilöiden irtisanomiseksi, on yksinomaan Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen päätösvallassa oleva asia, Haatainen sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz heitti Haataisen puheenvuoron jälkeen seuraavan välihuudon:

– Pääministerin kanta ei vaikuttanut asiaan, Zyskowicz ihmetteli.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi epäonnistuneiden kauppojen jälkeen, ettei hänellä ollut enää luottamusta Huoltovarmuuskeskukseen. Tämän jälkeen Huoltovarmuuskeskuksen silloinen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi.

Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén paheksuu tänään lähettämässään tiedotteessa maskijupakan hoitoa.

– On muistettava, että lopulta koko maskijupakka kiertyy kuitenkin takaisin Mariniin. Johtajana kokematon pääministerimme ei antanut viranomaisten toimia kriisiorganisaationa. Maskisekoilun saatua suuremmat mittakaavat, Marin heitti syyttömän Louneman bussin alle, Packalén kirjoittaa.

Packalén vaatii Lounemalle anteeksipyyntöä hallituksen suunnalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja