Maskikaupat eivät menneet keväällä ihan putkeen – oikeuskanslerilta moitteet ministeriöille: "Ei osattu varautua etukäteen"

1:44
Maski on yksi tärkeimmistä koronan leviämisen estäjistä – katso videolta, miten vältät yleisimmät virheet maskin pukemisessa

Sosiaali- ja työministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö saavat moitteita oikeuskanslerilta. Valmius maskien hankintaan ei ollut keväällä riittävää.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin ratkaisun mukaan ministeriöiden yhteistyö suojavarusteiden varastoimisessa ja hankkimisessa ei toiminut koronakurimuksen alussa keväällä riittävän hyvin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä sisäinen vastuunjako ei ollut myöskään riittävän selkeä.

Esimerkiksi ministereiden, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) välinen työnjako aiheutti epäselvyyttä.

– Pandemian kaltaiseen suuria ihmisjoukkoja koskevaan häiriötilanteeseen ei osattu varautua etukäteen. Tilanne sekä yhteistyön että sisäisen vastuunjaon osalta on ajan myötä kuitenkin parantunut, oikeuskanslerin tiedotteessa todetaan.

Huoltovarmuuden organisointia pitää parantaa

Sosiaali- ja terveysministeriön olisi pitänyt myös "varmistaa aktiivisemmin" Huoltovarmuuskeskuksen toimintakapasiteettia. 

Kevään aikana Huoltovarmuuskeskus ilmoitti, että sillä on vaikeuksia toteuttaa ministeriöiden pyyntöjä esimerkiksi kasvomaskien hankkimisesta.

Oikeuskansleri otti ministeriöiden toiminnan maskikaupoissa selvitettäväkseen keväällä useiden kansalaisten tekemien kanteluiden myötä.

Julkisuudessa nähtiin kokonainen maskikohu, kun Huoltovarmuuskeskus sopi kauppoja kasvomaskeista kauneusyrittäjä Tiina Jylhän sekä pikavippiliikemies Onni Sarmasteen kanssa. Sarmasteen maskit eivät lopulta soveltuneet sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema joutui eroamaan kohun myötä, ja sotkua tutkitaan edelleen keskusrikospoliisissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja