STM:n Varhila oikeuskanslerin moitteista MTV:lle: Virkamiehet ehdottaneet toistuvasti ministerien tehtävänjaon selkiyttämistä – ”Emme tiedä, miksi sitä ei ole tehty”

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on monelta osin samaa mieltä oikeuskanslerin selvityksen kanssa. Selvitys koski suojavarusteiden varastointia ja hankintaa koronakriisissä.

Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) välistä työnjakoa moitittiin epäselväksi kriisitilanteessa.

Kansliapäällikkö Varhila sanoo MTV Uutisille, että ministerien välinen työnjako on koettu sosiaali- ja terveysministeriössä ongelmalliseksi. Varhilan mukaan on äärettömän hankala erottaa, missä kohtaa kriisitilanteeseen varautuminen ja valmius siirtyvät palvelujärjestelmän johtamisen puolelle.

– Ministeriön virkakantana esitimme jo edelliselle Sipilän hallitukselle ja Rinteen hallitukselle hallitusohjelmaneuvotteluihin, että ministerien tehtävänjako selkeytetään. Sitä nyt ei ole tehty syystä tai kolmannesta, sitä (syytä) me emme virkamiesten keskuudessa tiedä, sanoo Varhila MTV Uutisille.

Varhilan mukaan tilannetta ovat auttaneet ministeriryhmän yhteiset tilannekuvapalaverit ja ministerien välisen yhteistyön toimivuus.

Ministeri Pekonen: Työnjako selventynyt

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kommentoi MTV Uutisille sähköpostitse, että STM:n organisaatiouudistus on omalta osaltaan selkeyttänyt myös koronapandemiaan hoitamista ministeriössä. Pekosen mukaan myös ministerien työnjakoon liittyviä asioita on selvennetty jo kevään aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on samaa mieltä oikeuskanslerin kanssa siitä, että suojavarusteiden varastointi ei ollut koronapandemian alkuvaiheessa riittävää, sillä kukaan ei osannut maailmallakaan ennakoida toteutuneen kaltaista pandemiaa. Varhila katsoo kuitenkin, että sosiaali- ja terveysministeriön sekä huoltovarmuuskeskuksen operatiivista ohjausta hoitavan työ- ja elinkeinoministeriön välinen yhteistyö oli toimivaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja