Masennus vei Villen, 40, sairaalaan ja uutta hoitoa kokeiltiin viimeisenä keinona – "Oli hämmentävää, kun yhtäkkiä ei ollutkaan paha olla"

Vakavaa masennusta sairastava vantaalainen Ville sanoo ketamiinin olevan ainoa lääke, josta hän itse tuntee saaneensa apua. Hän sai ketamiinia jouduttuaan masennuksen takia sairaalaan viime syksynä. 

– Olin saanut myös sähköshokkeja, mutta ne eivät tehonneet minuun. Ilmeisesti viimeisenä keinona he ehdottivat ketamiinia. En ollut kuullutkaan siitä. Googlettamalla tuli ensimmäisenä "hevosten nukutusaine" – se kuulosti epäilyttävältä, mutta toisaalta minulla ei ollut mitään menetettävää.

Ketamiinia annettiin liuoksena suoraan suoneen. Aine alkoi vaikuttaa muutamassa tunnissa.

– Perinteisesti suun kautta otettavat lääkkeet tehoavat vasta viikkojen, jopa kuukausien kuluttua.

– Oli hämmentävää, kun yhtäkkiä ei ollutkaan paha olla. Tuntui, että elämä onkin ihan ok.

Hänen hoitoaan jatkettiin sen jälkeen muilla lääkkeillä.

Odottaa uudestaan hoitoon pääsyä

Vointi huononi jälleen keväällä, ja hän sai alkukesästä lääkäriltä lähetteen ketamiinihoitoon.

– Luulin pääseväni hoitoon parissa päivässä, mutta jostakin syystä en ole vieläkään päässyt. En tiedä onko lähetteeni hukkunut vai johtuuko tämä omalääkärini lomista. Olen kysellyt asiasta, mutta en ole saanut selvyyttä.

Pahimpina aikoina Ville on ollut itsetuhoinen.

– Yritin itsemurhaa viime viikolla, mutta en halunnut mennä sairaalaan, vaikka kaverit yrittivät minua sinne saada. En usko, että sairaalassa makaaminen auttaisi tilanteeseen mitenkään. Ketamiinihoitoa kohtaan minulla on suuret odotukset, kun nyt vaan pääsisin sinne. 

Masennus jatkunut jo yli kymmenen vuotta

Hän sanoo syöneensä erilaisia lääkkeitä masennukseen yli kymmenen vuoden ajan.

– Olen käynyt terapiassa ja syönyt monenlaisia lääkkeitä. Pääasiassa lääkkeet ovat olleet SSRI-lääkkeitä (nostavat aivojen serotoniinitasoa). Niiden haittavaikutuksena on ollut, että seksihalut katoavat täysin, ja se on parisuhteessa olevalle hankalaa.

Ketamiinia on käytetty myös huumausaineena. 

– Ihmettelen, miksi joku käyttää sitä huumeena. Minulle tuli siitä outo olo, mutta en kuvailisi oloa miellyttäväksi.

*Haastateltavan nimi jutussa on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat