Ulkomailla kiinnostusta herättänyt dokumenttielokuva The Perfect Selfie nähdään Subilla 21.2. klo 21.
Maryam Razavin ja Jenni Salosen ohjaama The Perfect Selfie avaa nykynuorten vahvasti sosiaaliseen mediaan nojaavaa elämää Olivia Oraksen tarinan kautta. Oras on taiteilijaperheen tytär, joka elää hieman erilaista elämää kuin tavallinen teini-ikäinen. Hänellä on 20 000 seuraajaa Instagramissa, mutta sanoo, että seuraajien määrällä ei ole oikeasti merkitystä.
The Perfect Selfie seuraa Instagram-tähden elämää vuoden ajan ja näyttää hetkiä, joita hän ei itse julkaise. Välillä on paha olla ja välillä menee liian lujaa. Kaikki iloisetkaan tapahtumat eivät päädy julkaistavaksi Oraan omilla tileillä.
– Kiinnosti todella paljon, miten nykynuoriso kasvaa sosiaalisen median paineen alla aikuisiksi. Muistelen, että jo oma nuoruuteni oli erittäin paineenalaista. Minulle sosiaalisen median alustat toimivat portfolion tapaisesti, nuoret puolestaan kertovat siellä ihan kaiken. Olivian sukupolvi on ensimmäinen, joka on kasvanut aikuiseksi älypuhelin kädessään. Tuntuu, ettei enää ole mitään etikettejä tai lainalaisuuksia, ohjaaja Maryam Razavi sanoo.
Dokumentti on muistutus siitä, että sosiaalisessa mediassa näytetään usein itsestä vain parhaat ja valikoidut palaset. Sosiaalisen median minäkuvan rakentamiseen käytetään paljon aikaa ja vaivaa. Kysymys siitä, kuka ihminen todellisessa maailmassa ja pohjimmiltaan on, herättää nuorissa ristiriitaisiakin tunteita.
– Dokkarissa käsitellään myös syömishäiriöitä, läheisen poismenoa, koulukiusaamista eli todella isojakin aiheita. Olivia on niin avoin ja rehellinen siitä, mitä hänen elämässään on tapahtunut tämän kahden ja puolen vuoden aikana, kun elokuvaa kuvattiin. Se auttaa nuoria uskomaan, että ei tarvitse mennä sen filtterin taakse piiloon, näyttää duckfacea ja olla cool. Elokuva avaa nuorten silmiä; että kaikilla meillä on tarina sen kuvan takana, Razavi jatkaa.