Martti ollut selvin päin yli 20 vuotta: "AA-kerhossa havahduin, etten ole hullu"

Martti on sinut alkoholismin kanssa. Mies on mennyt nukkumaan selvin päin jo 23 vuoden ajan.

- Alkoholistiksi tullaan juomalla viinaa. Joskus saavutetaan kohta, että paluuta entiseen elämään ei enää ole. Juomisella ei ole mitään tekemistä järjen kanssa. Järki sanoo, ettei alkoholi sovi minulle, mutta se alkoholi on muuttanut minut, mies pohtii.

Avain raittiuteen löytyi AA-kerhon kokouksesta. Epäilevä mieli muuttui, kun mies istahti rinkiin kohtalotovereiden kanssa.

- Tuli sellainen tunne, että tänne minä kuulun. Siellä havahduin siihen, että en ole hullu, vaan minulla on sairaus.

Martti käy kokouksissa säännöllisesti kolme kertaa viikossa.

- Kokouksissa tuntee tiettyä rakkautta toista kärsivää kohtaa. Se on suomalaisen miehen psykiatrin vastaanotto, papin rippituoli ja vertaisryhmä.

Kokouksissa kuunnellaan toisten kokemuksia, mutta ei lähdetä niitä kommentoimaan.

Putkaan 17-vuotiaana 

Ensimmäisen känninsä mies otti 16-vuotiaana, ja ensimmäinen putkayö viinan takia tuli koettua vuotta myöhemmin. Juoppohulluutta, masennusta ja pitkiä hoitojaksoja oli takana ennen kuin järki alkoi takaraivossa koputtaa. Perhe kärsi, kun viina vei miestä.

- Alkoholiongelma ei ole pelkästään sinun ongelmasi, vaan se on koko perheen ongelma. Itse olin kahden alkoholistin lapsi, joten alttius sairastua alkoholismiin oli jo geeneissä. Kadulla näkyvät alkoholistit ovat vain jäävuoren huippu. Kabineteissa ja hyvissä kodeissa suurin osa alkoholisteista ryyppää muiden näkemättä.

Heti ensimmäisellä kerralla ei raittiuslupaus itselle ja läheisille pitänyt. Yhdeksän kuukauden jälkeen tuli sortuminen.

- Töistä tullessani menin käymään kauppakeskuksessa, ja vanha kaveri pyysi ostamaan oluen. Itselleni ostin kahvin, viime hetkessä käänsin vitsinä kaljamukin itselleni ja otin hörpyn. Se oli sitten menoa. Ensimmäisen ryypyn jälkeen join viikon matkustajakodissa.

Martti tunnustaa olevansa yhä alkoholisti. Viinan piru vaanii koko ajan niskassa, että josko tänään lähdettäisiin ryyppäämään.

- Päivä kerrallaan eletään. Kun ei ota tänään ensimmäistä ryyppyä, niin silloin selviää huomiseen. Tämä on elämäni tähän mennessä tärkein päivä. 

Vertaistuki toimii 

AA-toiminnan tarjoaman vertaistuen merkitys on selvä päihdehuollon parissa töitä tekeville.

- Vertaistuen avulla tapahtuva kuntoutuminen on todella tehokasta heille, joille tällainen kuntoutuminen sopii. Yhteydet vertaisryhmien ja julkisten toimijoiden välillä ovat alkoholiriippuvuuden kohdalla perinteiset ja tiiviit, sanoo lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Asiantuntija korostaa, ettei vertaisryhmätoiminta ole varsinaista riippuvuuden hoitoa.

- Vertaistoiminta ei ole sairauden hoitoa. Sen tekevät varsinaiset ammattilaiset, mutta yhteistyötä tehdään eri tasoilla esimerkiksi A-klinikoiden ja AA-ryhmien kesken.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa on tehty avauksia vertaistuen tuomiseksi entistä tiiviimmin mukaan viralliseen päihdehuoltoon.

- Esimerkiksi Vantaalla on palkattu päihdehuoltoon kokemusasiantuntijoita, joiden toivotaan rohkaisevan alkoholi- ja huumeongelmasta kärsiviä hakeutumaan hoitoon, Vorma kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat