Martti istui aamuteellä, kun villikoiralauma jolkotteli talon ohi – Värtsilän kylällä venäläiset irtokoirat ovat yhteinen huolenaihe

Värtsilän kylällä Tohmajärvellä on liikkunut keväästä asti venäläinen villikoiralauma. Kylällä ollaan huojentuneita poliisin määräyksestä lopettaa eläimet.

Martti Tahvanainen istui torstaiaamuna ulkona juomassa teekupposta, kun ohi jolkotteli viiden koiran lauma.

– En tunnistanut koiria, ne olivat minulle täysin vieraita. Sitten tajusin, että kyseessä olivat Venäjän puolelta tulleet villikoirat, hän kertaa tapahtumia MTV Uutisille. 

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Tahvanainen kohtaa villikoiria Värtsilän kyläraitilla. Viimeksi koirat tuijottelivat häntä pellonlaidalta hänen ajaessaan autolla ohi.

Lisääntyvät villikoirat koko kylän yhteinen huolenaihe

Poliisin mukaan kylällä liikkuneessa laumassa on ollut vaihtelevasti aina neljästä kahdeksaan koiraa. Määräys villikoirien lopettamisesta tehtiin kesäkuun lopussa ja aikaa toteuttaa se on elokuun 19. päivään saakka.

Tahvanainen itse on selvästi huojentunut poliisin määräyksestä. Lauma on pyörinyt nurkilla jo pidempään ja kyläläisten huoli koirien aiheuttamista ongelmista ei ole tuulesta temmattu.

– Koirat ovat pahimmillaan vaarallisia niin ihmisille kuin kotieläimillekin. Ne levittävät tauteja ja nälkiintyessään voivat alkaa hyökkiä ihmisiä päin, Tahvanainen kertoo.

Kylällä ollaan hänen mielestään oltu yksimielisiä siitä, että jos villikoirat lisääntyvät, ovat kaikki ongelmissa.

– Pentujahan tuollaiset tekevät nopeasti, joten jotain pitää tehdä.

Koirat eivät ole vielä olleet aggressiivisia kyläläisiä kohtaan, mutta Tahvanaista huolettavat erityisesti naapurin nuoret lapset. 
​​​​​​​Jos koirat liikkuvat nyt jo näin lähellä ihmisasutusta, tulevat ne epäilemättä pidemmän päälle yhä rohkeammiksi.

Lue myös:

    Uusimmat