Mainos

Lokakuussa jopa poikkeuksellisen vähän sateita – tänään ennätyslämpöä

Lokakuu oli maan eteläosassa poikkeuksellisen vähäsateinen ja maan etelä- ja länsiosassa poikkeuksellisen aurinkoinen. Marraskuu alkoi puolestaan huomattavan lämpimänä, sillä tänään on mitattu marraskuun kaikkien aikojen korkein lukema Suomessa.

Tänään on ollut Suomen mittaushistorian lämpimin marraskuun päivä, kun Jomalassa Ahvenanmaalla ja Porvoossa on päästy 13,3 asteeseen ja Jyväskylässä 13,2 asteeseen. Edellinen ennätys oli 13,0 astetta ja se oli mitattu 12. marraskuuta 1999 Jomalassa. Lämpimän sään taustalla on föhntuuli.

Lokakuun sää puolestaan oli vähäsateinen ja erittäin aurinkoinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonpaistetunteja oli lokakuussa koko maassa tavanomaista enemmän, maan etelä- ja länsiosassa jopa kaksinkertainen määrä pitkän ajan keskiarvoon nähden. Monin paikoin aurinko paistoi jopa enemmän kuin keskimäärin syyskuussa. Muutamilla havaintoasemilla lokakuu oli mittaushistorian aurinkoisin, kuten Paraisilla, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Jokioisilla ja Seinäjoella. Eniten paistoi Maarianhaminassa, 185 tuntia.

Lokakuun keskilämpötilassa ei ollut suuria poikkeamia tavanomaisesta. Kuukauden keskilämpötila vaihteli rannikkoalueiden noin +5 asteesta Pohjois-Lapin noin nollaan asteeseen. Keskilämpötila oli maan eteläosassa vajaan asteen verran tavanomaista alempi, maan pohjoisosassa oli pääosin vajaan asteen verran tavanomaista lämpimämpää.

Lokakuun korkein lämpötila oli Maarianhaminan lentoasemalla 2. lokakuuta mitattu 18,0 astetta ja alin lämpötila Kittilän Pokassa 9. lokakuuta mitattu -14,5 astetta.

Etelässä poikkeuksellisen kuivaa

Lokakuun sademäärä jäi lähes koko maassa tavanomaista niukemmaksi, maan eteläosassa ja osassa Pohjois-Lappia jopa alle 20 millimetrin. Maan eteläosassa kuukauden sademäärä jäi poikkeuksellisen vähäiseksi. Poikkeuksellisella tarkoitetaan keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa toistuvaa. Eräillä havaintoasemilla oli jopa mittaushistorian pienin lokakuun sademäärä. Alustavien tietojen mukaan sateet jäivät ennätyspieneksi Paraisilla, Lohjalla, Kokemäellä, Hyvinkäällä ja Joutsassa. Monin paikoin oli kolmen viikon ajan täysin poutaista.

Kainuussa ja Koillismaalla sademäärä kohosi hieman tavanomaista suuremmaksi. Kuukauden päättyessä lunta oli lähinnä vain muutama senttimetri Koillismaalla sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa, kun lokakuun lopussa keskimäärin lumipeite kattaa maan keski- ja pohjoisosan ja Pohjois-Lapissa lunta on runsaat kymmenen senttimetriä.

Tulevasta jäätalvesta leuto?

Merivesi on nyt keskimääräistä lämpimämpää: Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila on 4–12 astetta. Tilanne on hyvin samanlainen kuin viime syksynä, pintavedet ovat paikoitellen jopa hiukan lämpimämpiä kuin viime vuonna.

– Pintavedet ovat asteesta lähes kolmeen astetta keskimääräistä lämpimämpiä tällä hetkellä. Niinpä merijäitä joudutaan odottelemaan todennäköisesti joulukuun puolelle saakka joitakin sisimpiä matalia lahdenperukoita lukuun ottamatta. Tässä vaiheessa syksyä on hyvin vaikeata meriveden lämpötilojen perusteella ennustaa, millainen jäätalvi on edessä. Pitkien ennusteiden mukaan syksy päättyy ja talvi alkaa keskimääräistä lämpimämmässä säässä – kenties leuto talvi on jälleen edessä, arvioi jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.