Marraskuu tuo uuden rokotteen

Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan on liitetty uusi rokote. Marraskuussa alkaa tyttöjen rokottaminen HPV-rokotteella papilloomavirusta vastaan. Papilloomaviruksesta tunnetaan yli sata muotoa, mutta rokotteella torjutaan niitä muotoja, joiden tiedetään olevan syöpään johtavien solumuutosten taustalla.

– HPV-rokotteella saadaan lähes 95-prosenttinen suoja kohdunkaulansyöpää vastaan, kertoo professori Matti Lehtinen Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta.

Vuosittain Suomessa noin 170 naista sairastuu kohdunkaulansyöpään, heistä 50 kuolee. THL:n mukaan rokotusohjelma muuttaa nämä luvut aivan kokonaan. Onnistuessaan rokote tuo kansantalouteen säästöä ja tietenkin nostaa elämänlaatua kun syöpätapauksilta vältytään.

– Kohdunkaulansyövän seulontoihin seuraamuksineen käytetään vuosittain 44 miljoonaa euroa, ja rokotusohjelma maksaa 2 miljoonaa vuodessa. Vähitellen säästöjä alkaa syntyä myös seulontatarpeen vähenemisellä, kertoo yksikön päällikkö Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Poikia ei rokoteta

PHV-rokote antaa suojan vain siinä tapauksessa, että se on saatu ennen sukupuolielämän aloittamista. Alkuvaiheessa rokotetaan yläasteikäisiä tyttöjä, mutta rokotusohjelman vakiintuessa varsinainen kohde on 11-12-vuotiaat tytöt.

Poikia ei rokoteta, vaan THL luottaa heidän saamaan laumasuojaan, kun tytöt rokotetaan. Tutkijan mielestä pojatkin pitäisi rokottaa.

– Papilloomavirus aiheuttaa myös kondyloomaa ja tietenkin myös pojat pitäisi rokottaa, kun kyseessä on sukupuolitauti, sanoo professori Matti Lehtinen.

Papillooman tiedetään olevan taustalla kymmenessä prosentissa naisten syöpiä ja viidessä prosentissa miesten syöpiä.

Kenen luvalla? Onko turvallista?

HPV-rokote on jo liitetty kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta toistaiseksi on epäselvää kenen luvalla tytöt rokotteen saavat.

– Syyskuun aikana kansallinen eettinen neuvottelukunta käsittelee tämän lupa-asian. Siis tarvitaanko kirjallinen suostumus huoltajalta vai riittääkö tytön oma lupa, kertoo Nohynek.

HPV-rokotetta tarjoaa kaksi lääkeyhtiötä. Suomen tarjouskilpailun voitti GlaxoSmithKline, joka on surullisen kuuluisa Pandemrix-rokotteestaan. HPV-rokotteesta on käytettävissä huomattavan laajat tutkimustiedot.

– Sitä on annettu yli 10 miljoonaa annosta, eikä vakavia haitta- tai sivuvaikutuksia ole tullut ilmi, kertoo yksikön päällikkö Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa rokotetta on tutkittu 60 000 vapaaehtoisen nuoren ryhmässä eikä mitään pyörtymistä vakavampaa ole esiintynyt.

– Pistäminen sattuu ja on aivan tavallinen fysiologinen ilmiö, että siinä tilanteessa ihminen saattaa pyörtyä, mutta siinä ei ole mitään kummallista, sanoo professori Lehtinen.

Lue myös:

    Uusimmat