Markus Selin elokuvajättien rahasodasta: "Me olemme jääneet panttivangeiksi"

Markus Selin: Me olemme jääneet panttivangeiksi 6:42

Markus Selin kommentoi torstaiaamun Huomenta Suomessa Nordisk Filmin ja Finnkinon välistä Yösyöttö-kiistaa. 

Keskiviikkona Yösyöttö-elokuvan levittäjäyhtiö Nordisk Film lähetti tiedotteen, jossa kerrottiin, että elokuvan kohtalo Finnkinon teattereissa on uhattuna. Tiedotteessa kerrottiin, että Finnkino on vaatinut elokuvan lipputuloista tavallista suurempaa osuutta. 

Finnkino julkaisi asiasta keskiviikkona myös oman tiedotteensa, jossa kerrotaan, että yritysten välinen raamisopimus on ollut katkolla maaliskuusta 2017 asti "Finnkinon useista sopimusneuvotteluyrityksistä ja sopimusehdotuksista huolimatta". Finnkinon mukaan elokuvan levittäjä pyrkii vaikuttamaan sopimusneuvotteluihin eväämällä elokuvan myynnin.

Elokuvan tuottaja Markus Selin vieraili torstaiaamun Huomenta Suomessa kommentoimassa levittäjäyhtiö Nordisk Filmin ja Finnkinon välistä kiistaa. Hän haluaa korostaa, että elokuvan ensi-iltaa ei ole peruttu, vaan se tullaan näkemään perjantaina 6. lokakuuta, muttei Finnkinon teattereissa. 

– On täysin käsittämätöntä, miten tähän tilanteeseen on jouduttu, me olemme tavallaan jääneet panttivangeiksi tässä hommassa.

Selinin mukaan Finnkino on yrittänyt järjestelmällisesti kiristää elokuvantekijöiltä korkeampia vuokraprosentteja. Hän kertoo, ettei Yösyöttö-elokuvalla ollut mitään mahdollisuuksia lähteä mukaan Finnkinon pyrkimyksiin, sillä se aiheuttaisi vastaavia ongelmia muillekin kotimaisille elokuville tulevaisuudessa.

Tuottajan mukaan yritysten välisellä raamisopimuksella tai sen olemattomuudella ei ole tämän elokuvan kanssa mitään tekemistä, sillä jokaisen elokuvan kanssa tuotonjaosta sovitaan erikseen.

– Mistään muustakaan elokuvasta ei ole ollut mitään erillisiä sopimuksia, vaan on automaattisesti sovittu, että mennään vanhan kaavan mukaan, Selin selventää.

Hänen mukaansa se, että Finnkino yrittää saada omaa osuuttaan lipputuotoista paremmaksi on normaalia markkinoiden kehittyessä. Jossain kuitenkin menee raja siinä, mikä on kohtuullista. Selin toivoo, että loppujen lopuksi kiistan voittaa elokuva ja sen tekijät. 

– Tässä ei taistella euroista tai penneistä, me taistellaan siitä että pystymme ylipäätään tekemään elokuvia.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevasta videosta. 

Lue myös:

    Uusimmat