Marko Röhr täyttää 60 vuotta – Tunturin tarina -ohjaaja on tehnyt hälyttävän havainnon Suomen luonnosta: "Näen, että se on monelta osin jo muuttunut"

9:23
Luontoelokuvien sarja jatkuu: Nyt vuorossa Tunturin tarina – ohjaaja Marko Röhr kertoo vuosia kestäneestä haastavasta projektista

60 vuotta täyttävä Marko Röhr juhlii merkkipäiväänsä julkaisemalla luontotrilogian viimeisen osan, Lapista kertovan Tunturin tarinan.

Luontoelokuvat Metsän tarina ja Järven tarina saavat pian seuraajan, kun trilogian päättävä Tunturin tarina saa ensi-iltansa joulukuun alussa. Samaan syssyyn elokuvien ohjaaja Marko Röhr täyttää itse 60 vuotta. 

Röhr kertoi Uutisaamun haastattelussa, että piti omalla kohdallaan merkityksellisempänä kesällä viettämäänsä "50 vuotta vapaasukellusta" -juhlia. Röhr aloitti sukelluksen jo 9-vuotiaana, mikä synnytti myös rakkauden kipinän luontoa kohtaan. Tämä rakkaus on määritellyt Röhrin uraa sekä tuottajana että ohjaajana. 

– Se on ollut ehkä yksittäinen tärkein asia, että löytyi toinen maailma, joka oli välittömästi seikkailua, kun pään pisti pinnan alle. Ja siitä on sitten kummunnut paljon erilaisia asioita ja yksi tietysti intohimo myöskin muille kertoa miten ihmeellinen on luonto, miten pienet asiat voivat olla valtavan suuria, kun ne kokee oikeassa yhteydessä ja itse. 

Röhr kertoo pitävänsä erityisen tärkeänä sitä, että hän näyttää elokuvillaan millaista Suomen luonto on tällä hetkellä. Kymmenien vuosien päästä tilanne tulee todennäköisesti olemaan hyvin erilainen ilmastonmuutoksesta johtuen. Röhr kertoo itsekin huomanneensa vuosien aikana luonnon parissa töitä tehdessään, miten paljon Suomen luonto on muuttunut verrattain lyhyessäkin ajassa. 

– En koe olevani kauhean vanha mies, mutta mä näen, että luonto on monelta osin jo muuttunut. 

Myös Röhrin omassa elämässä luonto näyttelee merkittävää roolia. 2000-luvun alussa hänen ensimmäinen vaimonsa menehtyi, jolloin hänestä tuli yllättäen yksinhuoltaja sekä leski. Tuolloin luonto tarjosi vapaasukeltajalle pakopaikan, josta ottaa uusi lähtö elämään.

– Kyllähän se oli se paikka, missä kaikki aloitettiin uudestaan. 

Millaisia muutoksia Marko Röhr on huomannut Suomen luonnossa vuosien saatossa ja miten luonto auttoi ohjaajaa valtavan surun äärellä? Katso haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja