Marko Anttilasta on paljastunut yllättävä näky MM-kisoissa – miten tämä on mahdollista 37-vuotiaana?

Kun Suomen kansa tarvitsee pelastajaa, Mörkö kömpiii sängyn alta esiin. Eikä hän edes pelottele, hän nostaa kätensä kohti kattoa. Yleisö hullaantuu. Marko Anttila säväytti keskiviikon Ranska-pelissä näyttävällä soolollaan. Anttilasta on paljastunut varsin yllättävä näky, jota ei uskoisi todeksi.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

16.3.2023. Summeri soi Oulun Energia Areenalla. Lehtereillä näkyy paljon erivärisiä, yrityslogoilla varustettuja tyhjiä penkkejä. Moni katsoja on poistunut jo varhaisessa vaiheessa paikalta.

Kaukalossa on juuri nähty yksi 2000-luvun isoimmista sukelluksista.

Oulun Kärppien piti taistella SM-liigan kärkisijoista nimivahvalla ryhmällään. Ei taistellut. Matka katkesi jo ensimmäiselle kierrokselle, kun Kouvolan KooKoo oli parempi Raksilan ratkaisevassa kolmannessa kohtaamisessa lukemin 5–0.

Kärpät ilmoitti, että se aikoo perinpohjaisesti selvittää, mikä meni vikaan. Samaan aikaan joukkue vetäytyi Lappiin päättämään kauttaan.

Parin viikon päästä Marko Anttila puki tutun nutun ylleen. Hän oli taas Leijonien matkassa.

Tällä kertaa ison pettymyksen saattelemana.

– Meidän olisi pitänyt olla yhtenäisempiä. Matkan varrella oli paljon hyviä hetkiä, mutta varmaan tuo loppu kuvasti koko kautta. Silloin kun olisi pitänyt pystyä olemaan parhaimmillaan, emme pystyneet olemaan. Arki oli kunnossa ja töitä tehtiin, mutta peleistä olisi pitänyt pystyä nauttimaan ja niihin olisi pitänyt saada intohimoa mukaan. Se puoli jäi vajaaksi, Anttila myöntää MTV Urheilulle.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Anttila teki vuoden mittaisen jatkosopimuksen Kärppien kanssa. Hän tietää, että Oulussa seuraava kausi on iso. Kärpillä on kasvojenpesun paikka.

”Olen yrittänyt kääntää kaikki kivet”

Maanantai, 15.5.2023. Tampereen Nokia Arenalla pelataan Suomen ja Ruotsin välistä MM-ottelua.

Kaukalosta ponnahtaa pinnalle suorastaan yllättävä näky. On pakko hieman hieraista silmiä.

Leijonien pitkäaikainen luottosoturi, numerolla 12, polkee kyyryasennossa kohti kulmaa. Mielikuva Notre Damen kellonsoittajasta ei ole kadonnut yhtään minnekään.

Näkyyn on tullut erikoinen vivahde.

Onko Anttilan liike mennyt jopa eteenpäin? Hänhän on 37-vuotias. Kohta 38. 

Jos jossain vaiheessa Lempäälän jätti oli kuin isokokoinen risteilylaiva, joka kääntyi hitaasti, mutta varmasti, nyt hän on kuin sähäkkä kirahvi, joka vain nyökyttelee päätään taakse jäävälle puolustajalle.

Miten vain vuoden sisällä on tapahtunut niin silmiinpistävä muutos? Ei Anttila haastanut vielä viime kevään MM-kisoissa vastustajiia raikkaalla jalallaan. Meno oli paljon tahmeampaa.

Mikä homma? Mitä on tapahtunut?

– Raakaa työtä, Anttila vastaa, sen enempää miettimättä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

– Motivaatio on pysynyt korkealla kaikkien näiden vuosien aikana. Totta kai sitä haluaisi, että jalat kävisivät vieläkin nopeampaa, mutta tuon eteen on tehty paljon töitä. Saa nähdä, että kuinka kauan ne jalat vielä käyvät, Anttila virnistää.

– Tuohon vaaditaan paljon jumppaamista, punttia ja jäätreeniä. Joutuu iso, ehkä jo vähän vanha mies kovasti painimaan. Hommaa riittää.

– Olen yrittänyt kääntää kaikki kivet. En tiedä, että onko asioita tehty aina oikein, mutta niitä on kuitenkin tehty. Se, joka tekee parhaiten hommia, pääsee yleensä pitkälle, Anttila sanoo aiheesta.

Leijonat on ollut kuin maaginen ympäristö isokokoiselle työmyyrälle. Anttila on pelannut parasta jääkiekkoaan kevään karnevaalien keskellä.

– Yritän olla parhaimmillani silloin, kun tilanne sitä vaatii. Onhan se kiva, kun on onnistunut tiukoissa paikoissa, Anttila miettii.

Viittaus kuuluu muun muassa keskiviikon Ranska-otteluun, missä Leijonat oli yllättävissä vaikeuksissa. Esiin astui tuttu pelastaja:

Mörkö.

Kelaus omalta alueelta, pienet kikat ja kiekko pakkien välistä nuottaan. Leijonat meni menojaan.

Video kyseisestä maalista näkyy jutun yläreunasta.

– Olen tuntenut jo pitkään Jukan (Jalonen, Leijonien päävalmentaja), valmennusjohdon ja useita pelaajia, jotka ovat olleet tässä mukana. Leijoniin on luotu ympäristö, missä voi onnistua, kun vain saa itsestään parasta irti, Anttila kehaisee.

VIDEO: Mörkö-show villitsi Nokia Arenalla – Olli Jokinen nostaa esiin ison asian Leijonien työmyyrävitjasta

Mörkö-show villitsi Nokia Arenalla – Olli Jokinen nostaa esiin ison asian Leijonien työmyyrävitjasta 1:00

Uusia tuulia

Anttila tietää, mitä voittava jääkiekko tarkoittaa. Hän on kaksinkertainen MM-kultamitalisti ja olympiavoittaja.

Vaikka Leijonien yllä on käyty viime päivien aikana erillistä keskustelua siitä, mihin joukkue on menossa, Anttila huokuu levollisuutta.

– Joukkueessa on paljon samoja elementtejä, mitä noissa aiemmin voittaneissa ryhmissä oli. Meillä on hyvä henki, pidämme hauskaa yhdessä, mutta samaan aikaan tiedostamme sen, että pelin pitää vielä kehittyä. Meidän täytyy puolustaa tiiviimmin ja meidän pitää pelata kiekon kanssa paremmin. Tehokkuus on tökkinyt, mutta uskon, että sitä löytyy tästä porukasta. Fiksummin pitää pelata, muun muassa siinä, että miten pystymme eliminoimaan vastustajan paikat ja miten saamme sitä kautta hyökkäyspeliä käyntiin.

– Olemme oikealla tiellä ja pistämme rauhassa asioita kuntoon, Anttila vakuuttelee.

Perjantain Unkari-ottelussa Anttila ja Leijonien nelosketjun sentteri Hannes Björninen saavat uusia tuulia, kun Tapparan mestarihyökkääjä Waltteri Merelä tekee arvokisadebyyttinsä heidän vierellään. Merelä perii nyt Ahti Oksasen paikan nelosketjun vasemmasta laidasta.

– Hieno juttu hänelle, että hän pääsee mukaan. Hän on huippupelaaja ja toivottavasti hän pystyy nauttimaan tuosta hetkestä. Yritämme auttaa häntä niin paljon kuin vain pystymme, Anttila sanoo Merelästä.

Anttila saattaa myös huokaista Tappara-hyökkääjän kohdalla.

– Heillä oli huippuylivoima tällä kaudella ja hän oli iso osa sitä. Heitä vastaan on saanut painia, ja onneksi hän on nyt meidän puolellamme. Se on meidän kannaltamme hyvä juttu, Anttila hymyilee.

Leijonien ja Unkarin ottelu käynnistyy tänään perjantaina kello 16.20.

Lue myös:

    Uusimmat