Markku Uusipaavalniemi ennustaa asuntomarkkinoiden romahtamista

Laman kaksi vuotta sitten ennustanut Markku Uusipaavalniemi uskoo, että talous sukeltaa nykyisestä tilanteesta vieläkin syvemmälle. Jos Euroopan keskuspankki pitää nykyisen linjansa, Suomessa tapahtuu Uusipaavalniemen mukaan seuraavaa:

1. Asuntomarkkinat romahtavat Suomessa, hinnoista lähtee vielä kymmeniä prosentteja pois. Välittäjät, rakentajat ja pankit työntävät informaatiota, että pian on edessä asuntopula rakentamisen hiipuessa. Ostovoiman puute tulee kuitenkin pitämään huolen siitä, että asuntokauppa hyytyy. Ihmisten on pakon edessä ryhdyttävä asumaan ahtaammin, ja se lisää painetta asuntojen hintojen laskuun.

2. Velkaantuneisuus pysynee samansuuruisena yksityisillä ihmisillä. Vaikea on ennustaa, kuinka paljon velkamäärä tällä kertaa tulee tippumaan pakkomyyntien lähtiessä käyntiin. Kotitalouksien velkaantumisaste kuitenkin on saavuttanut kutakuinkin maksiminsa.

3. Teollisuutta tulee poistumaan merkittävästi, ja suuri osa ei palaa takaisin. Suomen sijainti ei ole lähellä päämarkkinoita ja kustannustaso on korkea, avoimessa taloudessa tuo lupaa varsin pahaa.

Lue myös:

    Uusimmat