Markku Kanervan ratkaisut hämmensivät – päävalmentaja puolustautui murskatappion jälkeen

Pettynyt Markku Kanerva osoitti Huuhkajien murskatappion kriittisiin hetkiin: "Tämä on kova niellä" 1:12
Pettynyt Markku Kanerva osoitti kivuliaan tappion kriittisiin hetkiin: "Tämä on kova niellä"

Miestan jalkapallomaajoukkueen edustusto haastattelualueella oli Wales-tappion jälkeen vakavan oloista. Kalenterivuoden loppuun ulottuvalla sopimuksella operoiva päävalmentaja Markku Kanerva suuntasi ottelun jälkeisissä puheissaan keskittymistä jo tulevaisuuteen.

1–4-tappiosta ja viime aikojen heikoista tuloksista huolimatta Kanerva ei nähnyt Huuhkajien tilannetta lamana, vaan katsoi EM-jatkokarsinnasta käteen jääneen pettymyksen osoituksena Huuhkajien nykyisen vaatimustason korkeudesta. 

– Peliä täytyy totta kai kehittää. Joukkue on vuosien varrella hurjasti uusiutunut, ja varmaan tulee osittain yhä uusiutumaankin. Nyt lähdetään valmistautumaan syksyn Kansojen liigaan. Ensimmäinen valmistava ottelumme on tämä Viro-ottelu, ja sen jälkeen kaksi erittäin kovaa peliä EM-kisajoukkueita Skotlantia ja Portugalia vastaan vieraissa. Meidän on ilman muuta opittava pelaamaan näitä kovia jengejä vastaan vieraissa ja saada raavittua pisteitä. Analysoimme tämän pelin tarkkaan, ja alamme luoda suuntaviivoja kohti syksyä, Kanerva sanoi MTV Urheilulle. 

Kanerva kiisti ottelun jälkeen Walesin esittäneen pelissään mitään sellaista, josta Huuhkajat ei olisi ollut etukäteen tietoinen.

– Heillä on hyvin selkeä se pelisuunnitelma. Laaja ja laadukas hyökkäyskalusto. Erikoistilannevoimaa on puolustus- ja hyökkäyspäässä. Ennakoimme tosin, että Kieffer Moore olisi aloittanut kärjessä, mutta se olikin (Brennan) Johnson. Senkin varalle meillä kuitenkin oli suunnitelma. Jos ajatellaan heidän pelinavaamista tai murtautumista, he pyrkivät aika suoraviivaisestikin laittamaan pallolliseen painetta.

Päävalmentaja alleviivasi vastaavansa pelisuunnitelmasta, jossa Suomen suunnitelmana oli – hyökkäyspelin elävöittämiseksi ja Walesin linjojen välissä olevien tilojen miehittämiseksi – pelata mies vastaan mies -mallilla.

– Se oli tietty valinta. Totta kai painotin, että pallonmenetyksen jälkeen tasapainon täytyy olla kunnossa, ettemme jää ainakaan alivoimalle tai tasavoimalle. Kuinka hyvin siinä sitten onnistuttiin? Kanerva kysyi itseltään.

– Meillä tuli muutamia aika pahoja pallonmenetyksiä. Ehkä jopa helppoja virheitä, joista he pääsivät iskemään vastaan.

Kentällä nähtiin pelaajia, jotka eivät välttämättä olleet parhaassa mahdollisessa pelituntumassa ja -vireessä. Tekisitkö jälkikäteen toisenlaisia valintoja?

– Tuohon kysymykseen on aika vaikeaa vastata, kun ei tiedä, miten ne toisen vaihtoehdot olisivat pelanneet. Tässä valittiin sellaiset pelaajat kentälle, joilla ajateltiin parhaan tuloksen tulevan.

Esimerkiksi Daniel Håkansin edustaman Vålerengan kausi Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla käynnistyy vasta viikon päästä. Alla oli kuusi harjoitusottelua talvelta, joissa Håkans oli osunut kolmesti.  

– Olemme olleet tässä tilanteessa ennenkin, kun osalla pelaajista pelirutiini on ollut aika vähäinen. Jos ajatellaan vaikka MLS:n pelaajia – Peltola, Lod, Pukki – ei se pelaamattomuus mielestäni hirveästi näkynyt heidän otteissaan.

Entä Rasmus Schüller ja Miro Tenho? 

– Ei sinänsä valittamista. Mielestäni ihan miehekkäästi pelasivat. Tietenkin harmittava se Miron virhe, no, virheitä sattuu. Niistä varmaan otetaan opiksi. Miro pelasi mielestäni muuten tosi miehekkään ja hyvän ottelun.

Schüllerin ja Tenhon pääsarjakaudet Ruotsissa käynnistyvät viikon kuluttua. Ensin mainittu oli marraskuun San Marino -ottelun jälkeen pelannut Djurgårdenin paidassa seitsemässä ottelussa, joista yhdessä täydet minuutit. Kamppailuista neljä oli Ruotsin cupin koitoksia, kolme harjoitusotteluita. 

Tenho puolestaan oli ehtinyt pelata tammikuusta lukien esiintyä uudessa seurassaan Schüllerin joukkuetoverina kahdeksassa ottelussa, joista viidessä viimeisessä Ruotsin cupin ottelussa täydet 90 minuuttia. 

Suomi kohtaa tiistaina Helsingin Olympiastadionilla maaottelussa Viron. Wales taistelee puolestaan EM-jatkokarsintafinaalissa Puolaa vastaan paikasta EM-kisoihin.

Artikkelin videolla: Markku Kanerva kuvaili joukkueen tunnelmaa Cardiffin pettymyksen jälkeen – näihin hetkiin ottelu ratkesi

Lue myös:

    Uusimmat