Mainos

Markkinoiden välitön reaktio Saksan vaaleihin jäi maltilliseksi – "Vaalitulos ei tapa kasvua"

Euroopan osakemarkkinoilla ei nähty suurta liikehdintää Saksan vaalien jälkeisenä aamuna. Maanantaina aamupäivällä yhdentoista aikoihin Helsingin pörssin yleisindeksi oli 0,14 prosenttia miinuksella.

Muualla kaupankäynti alkoi niin ikään vaisuissa tunnelmissa. Frankfurtin pörssissä kurssit olivat avauduttuaan laskussa, mutta kääntyivät pikaisesti hienoiseen nousuun.

Valuuttamarkkinoilla euro heikkeni hieman verrattuna Yhdysvaltojen dollariin.

Euroopassa sijoittajilla oli Saksan vaalien lisäksi muutakin sulateltavaa, sillä merkittävä luottoluokittaja Moody's alensi perjantaina Britannian luokitusta yhdellä pykälällä tasolle Aa2.

Lontoon FTSE 100 -indeksi oli aamupäivällä 0,25 prosenttia miinuksella. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Spreadexin analyytikon Connor Campbellin mukaan Lontoon pörssin alavire vaikuttaisikin olleen seurausta luottoluokituksen laskusta.

"Vaalitulos ei tapa kasvua"

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi STT:lle maanantaina, että Saksan vaalien välitön vaikutus jääkin osakemarkkinoilla pieneksi värähdykseksi alaspäin.

Pitkällä aikavälillä tulos voi vaikeuttaa Euroopan talouskasvun jatkoa. Kansainvälisessä taloudessa vallitsee kuitenkin niin vahva kasvuhenki, että Euroopan talouskasvu ei ole katkeamassa Saksan vaalitulokseen.

– Tämä ei tapa talouskasvua, mutta vaikeuttaa sen jatkoa ja paranemista, Kangasharju sanoo.

Hän huomauttaa, että Saksan liittopäivien kokoonpanosta ei ole tulossa niin Eurooppa-myönteistä kuin parhaimmillaan oli odotettavissa.

Hänen mukaansa Eurooppa-myönteinen tulos ja Merkelin aseman vahvistuminen olisivat voineet auttaa EU:ta pääsemään uuteen toiminnan kehittämisen vaiheeseen, mikä olisi voinut vauhdittaa talouskasvua entisestään.

Suomen talouteen vaalituloksella ei Kangasharjun mukaan ole suurta suoraa vaikutusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.