Marjatta Rasi: Toivon avointa keskustelua turvallisuustilanteesta

Kokemuksella: Marjatta Rasi 23:26

Studio55.fi-ohjelman lähetyksessä vieraillut suurlähettiläs Marjatta Rasin mielestä Suomessa pitäisi käydä avointa keskustelua turvallisuustilanteesta. 

Suurlähettiläs Marjatta Rasin mielestä on hienoa, että presidentti Sauli Niinistö on ottanut puheeksi mahdollisen turvaselvityksen tekemisen Suomessa.

– Meidän pitäisi kerta kaikkiaan vakavasti ja rehellisesti uskaltaa miettiä tätä asiaa. Tämä keskusteluhan on ollut Suomessa pitkään vähän tällaista juupas eipäs –keskustelua. 

– Mietitään nyt ihan rehellisesti ja avoimesti, miten näemme alueellisen turvallisuutemme näissä nykytilanteissa. Ei pidä lietsoa hysteriaa tai paniikkia, ei se ole valtiovallan tai -johdon velvollisuus. Eikä tässä minusta siitä ole kysymys, vaan täytyyhän näistä asioista pystyä keskustelemaan ja miettimään. Nyt on kuitenkin kansainvälisessä turvallisuusympäristössä muutoksia.

Rasi näkee Ukrainan tilanteen äärimmäisen huolestuttavana.

– Eihän me varmaan viime kesänä kukaan edes ajateltu, että meidän naapurimaamme miehittää yhdestä eurooppalaisesta valtiosta osan ja liittää sen noin vain itseensä – vastoin kansainvälistä oikeutta, vastoin YK:n peruskirjaa, ja vastoin ETYJ:n päätösasiakirjaa, joka meidän naapurillemme on aina ollut hyvin tärkeä. 

Rasi sanoo, että Venäjän asettamia vastapakotteita osattiin kyllä odottaa. EU:kin on toiminut omissa pakotteissaan yksimielisenä, ja Rasin mielestä asia koskettaa myös Suomea.

– En näe Suomea semmoisena, joka katsoisi, että ”ei se liikuta meitä”, kun tuossa vähän napataan eurooppalaisen maan alueita. Emme sillä tavalla voi elää. Tottakai Suomen pitää olla mukana. 

– Suomi on maa, joka on hyvin oikeusperusteinen. Me kaikessa kansainvälisessä toiminnassa, ja täällä lähdemme kansainvälisen oikeuden kunnioittamisesta, ja meille tärkeistä asioita. Emme voi hyväksyä tuollaisia menettelyjä, ja ajatella, että ei tämä meille kuulu. 

Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat