Marjabisneksen riskinjako oikeuden puntarissa – Poimijat hakevat korvauksia

Kainuun käräjäoikeudessa käynnistyi tänään oikeuskäsittely, jossa puidaan kesän 2013 marjasaalista. Vastakkain ovat 50 pettynyttä thaimaalaista marjanpoimijaa ja heidät Suomeen kutsunut marjayhtiö Ber-Ex Oy.

– Marjakauppaan liittyy aina useita riskejä. Huonolla säällä poiminta ei onnistu ja liian hyvällä säällä sato on liian hyvä, joka tuo marjan hinnan liian alas. Tässä jutussa on kyse siitä, mikä on kohtuullinen tapa jakaa riskiä ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ja marjanostajan välillä, thaimaalaisten asianajaja Ville Hoikkala kiteytti jutun ytimen.

Yhtiö kiistää

Vastaajana olevan marjayhtiö Ber-Exin puolelta kiistettiin kaikki kantajien vaateet.

-Jos poimijoiden vaatimukset menevät läpi, marjat jäävät metsään, arvioi asianajaja Ari Korhonen.

Marjasota huipentui varsinaiseksi mediatapahtumaksi syyskuussa 2013, kun yhtiön toimintaan tyytymättömät poimijat lopettivat marjanpoiminnan Keski-Suomessa. Laajaa mediahuomiota saavuttaneessa jutussa poimijoiden apuna oli myös Suomessa asuvia ihmisoikeusaktivisteja.

Poimijoiden mielestä heidän marjoista saamansa kilohinta oli ennakkoon sovittua alhaisempi. Yksittäisten poimijoiden hakemat yhteenlasketut korvaukset vaihtelevat reilusta 5000 eurosta 7500 euroon. Korvausvaatimukset ovat yhteensä vajaat 300 000 euroa.

Hinnasta vääntöä

Oikeudessa väännetään kättä muun muassa siitä, ovatko marjayhtiön etukäteen antamat hinta-arviot puolukan ja mustikan ostohinnoista olleet sitovia vai ei.

– Lentoliput tilataan poimijoille jo helmikuussa. Kukaan ei tiedä silloin, millainen marjasato tulee olemaan ja milloin marjat ovat tarkalleen poimittavissa, Ber-Ex Oy:n entinen toimitusjohtaja Kari Jansa arvioi oikeussalin odotushuoneessa.

Jutun käsittelylle on varattu oikeudessa aikaa loppuviikko. Tuomio jutussa annetaan myöhemmin kesällä.

Lue myös:

    Uusimmat