Marinin hallitus antaa yli 90 miljoonaa demareiden aiemmin parjaamaan rahastoon

Pääministeri Marin kommentoi MTV:lle tulehtunutta lakkotilannetta: Uhkailuun ei löydy ymmärrystä 11:04
Video: Pääministeri Marin kommentoi MTV:lle tulehtunutta lakkotilannetta: Uhkailuun ei löydy ymmärrystä

 Vuonna 2015 kansanedustaja Timo Harakka (sd) pahoitti pääministeri Juha Sipilän (kesk) mielen haukkumalla Sdp:n ryhmäpuheenvuorossa Maatilatalouden kehittämisrahaston aiempaa 90 miljoonan euron rahoittamista ”navettanäpertelyksi”. Nyt tilanne on kovin erilainen, kun demareiden vetämä hallitus antaa samaan osoitteeseen niinikään kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen. 

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen raha-asiainvaliokunta puolsi torstain kokouksessa vuoden 2020 valtion talousarvioissa osoitetun 90,3 miljoonan euron siirtämistä Maatilatalouden kehittämisrahastoon eli Makeraan.

Siirrettävällä määrärahalla on tarkoitus rahoittaa maatalouden ja poro- ja luontaistalouden investointiavustuksia. Siirrettävästä 90,3 miljoonan euron määrärahasta 32 miljoonaa euroa on Marinin hallitusohjelmaan sisältyvää määrärahan lisäystä.

Päähallituspuolue Sdp:n piirissä Makera ei ollut aiemmin suuressa suosiossa.

Kun Makeran lisärahoitusta käsiteltiin eduskunnassa vuonna 2015, kansanedustaja Timo Harakka (sd) pahoitti pääministeri Juha Sipilän (kesk) mielen haukkumalla Sdp:n ryhmäpuheenvuorossa Makeran aiempaa 90 miljoonan euron rahoittamista ”navettanäpertelyksi”. Nyt tilanne on kovin erilainen: Harakka toimii liikenne- ja viestintäministerinä hallituksessa, joka antaa rahaa Makeralle.

Makera on saanut kovaa kritiikkiä myös Valtiontalouden tarkastusvirastosta (VTV), joka julkaisi vuosi sitten tiedot tarkastuksesta Makeran aiemmasta rahoituksesta. Makeralle myönnettiin 90 miljoonaa euroa osana Sipilän hallitusohjelmaa.

Makera sai 90 miljoonan lisärahoituksen osana hallituksen biotalouden kärkihanketta. VTV:n mukaan lisärahoituksen vaikutuksia biotalousstrategian toteutumiseen ei kuitenkaan voi arvioida erikseen, sillä lisärahoitus on sulautettu kiinteästi muuhun maatalouden investointitukirahoitukseen.

– Makeran lisärahoitus on sekoittunut yleiseen maataloustukeen, Valtiontalouden tarkastusviraston johtava tuloksellisuustarkastaja Ari Hoikkala kertoi tuolloin.

Hoikkalan mukaan ei ole keinoja arvioida, miten 90 miljoonalla eurolla on saavutettu hallituksen biotalousstrategian tavoittelemia tuloksia, joita varten Makeran lisärahoitus myönnettiin.

Vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan Makeran oma pääoma oli yli 355 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 käyttösuunnitelmaan on esitetty varoja kaikkiaan 114,9 miljoonaa euroa.

 

Lue myös:

    Uusimmat