Marinin hallituksen uudistushanke ihmetyttää asiantuntijaa: "Miten eläkeläinen pystyy tekemään 25 000 euron remontin 1 680 euron tuloilla?"

2:09
Video: Viime kesänä kerroimme kuluttajien huolesta lämmityspolttoaineiden verotuksen kiristyessä.

Asiantuntija ihmettelee kustannuksia, joita on koitumassa suurelle määrälle suomalaisia eläkeläisiä. Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman perusteella lämmittäminen fossiilisella öljyllä päättyy Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä.

Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otronen antoi blogikirjoituksessaan kritiikkiä Marinin hallituksen tavoitteelle. 

– Mikäli lämmitysjärjestelmän haluaa kokonaan vaihtaa, on esimerkiksi maalämpöön siirtyminen 4– 5 kertaa kalliimpaa kuin öljylämmitysjärjestelmän päivittäminen uudella öljykattilalla. Monissa öljylämmitystaloissa on yleensä myös pienet tekniset tilat, joihin on vaikea sijoittaa korvaavaa tekniikkaa. Koko lämmitysjärjestelmän vaihto yksittäiselle pientalolle on hinnaltaan 20 000–30 000 euron suuruinen urakka, Otronen kirjoittaa.

Valtaosa öljylämmittäjistä on iäkkäitä

Otrosen mukaan suomalaisista öljylämmittäjistä yli 30 prosenttia on 60–69-vuotiaita ja yli 40 prosenttia yli 70-vuotiaita.

– Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa asuvien eläkkeensaajien keskimääräinen kuukausittainen kokonaiseläke oli vuoden 2018 lopussa 1680 euroa. Minkä suuruisen kunnostusavustuksen eläkkeellä oleva öljylämmittäjä tarvitsisi valtiolta, että hän pystyisi tekemään 25 000 euron lämmitystapamuutoksen?”

Otrosen mukaan noin 130 000 asuintaloa lämmitetään öljyllä.

Hän toivoo, että Suomessa panostettaisiin biopolttoöljyn lisäämiseen öljylämmityksessä.

– Käytettävästä polttoaineesta esimerkiksi alkuun kolmasosa ja myöhemmin puolet voisi olla uusiutuvaa biokomponenttia.

Öljylämmittäjät saavat 4000 euron avustuksen siirtymään

Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia ja energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita.

Marinin hallitus esitti viime kuussa uutta noin 30 miljoonan euron avustusta asuinrakennusten öljylämmityksestä luopumiseen.

Avustusta myönnetään 4 000 euroa pientalon öljylämmitysjärjestelmää kohti, kun pientalossa siirrytään öljylämmityksestä kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, kun pientalossa siirrytään öljylämmityksestä muihin lämmitysjärjestelmiin.

Ympäristöministeriön arvioiden mukaan pientalon öljylämmityksen vaihtaminen vesikiertoiseen sähkölämmitykseen maksaa 4 500–6 500 euroa, sähköpatterilämmitykseen 5 200–8 000 euroa, ilma-vesilämpöpumppuun 9 000–19 000 euroa ja maalämpöön 13 000–29 000 euroa.

Kaukolämpöön siirtymisen tyypilliset kustannukset ovat ministeriön mukaan 9 000–16 000 euroa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja