Niinistö Marinin Hornet-lausunnosta: "Keskustelimme pääministerin kanssa lauantaina"

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Hornet-hävittäjien osalta ratkaisevia ovat Suomen oman puolustuksen vaatimukset. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo keskustelleensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa lauantaina ollessaan matkoilla Yhdysvalloissa.

Marin sanoi perjantaina, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan. 

– Keskustelimme pääministerin kanssa lauantaina Yhdysvaltain-matkani aikana. Suomi on keskittynyt Ukrainan välittömiin tarpeisiin ja pyyntöihin, joihin 13. puolustustarvikeapupaketilla on vastattu, Niinistö kommentoi kirjallisesti tasavallan presidentin kanslian välityksellä.

– Erityisesti Hornetien osalta ratkaisevaa on oman puolustuksemme vaatimukset. Mitä Horneteille niiden käytöstä poiston jälkeen tapahtuu, on eri keskustelu, Niinistö kommentoi.

Marinin lausunto tuli yllätyksenä myös muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk.), joka korosti, että Suomi tarvitsee Horneteja omaan puolustukseensa.

– Pitäisin nyt kiireellisenä, että valtiot ja alan teollisuus selvittäisivät mahdollisuuksia tykistön ammustuotannon tehostamiseksi. Niille on kova tarve ja kaupallinen kysyntä, Niinistö kommentoi.

Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Uusien F-35-hävittäjien on määrä tulla Ilmavoimien käyttöön asteittain vuosina 2025–2030.

Lue myös:

    Uusimmat