Haavisto: Marinin Hornet-lausunnot saattoivat herättää odotuksia – "On hyvä todeta, mikä on realismia"

Suomi luovuttaa Ukrainalle lisää Leopard 2 -vaunuja – Ukraina toivoo keskustelua Hornet-hävittäjistä 2:40
MTV Uutiset Live: Suomi luovuttaa Ukrainalle lisää Leopard 2 -vaunuja – Ukraina toivoo keskustelua Hornet-hävittäjistä

Ulkoministeri Haavisto ei pidä Marinin Hornet-lausuntoja suurena virheenä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) lausunnot Hornet-hävittäjistä ovat voineet herättää odotuksia.

Marin sanoi Ukrainan-vierailullaan, että Suomessa tulisi keskustelulla Suomen Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle. 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tänään, että Ukraina on pyytänyt puolustusministeriöltä keskusteluja Hornet-hävittäjen toimittamisesta Ukrainalle.

– Tietysti [Marinin] vierailu ja keskustelu ovat saattaneet herättää odotuksia. On hyvä todeta se, mikä on realismia: meillä ei tietenkään ole tällä hetkellä mitään mahdollisuutta Horneteista luopua, koska ne ovat edelleen osa Suomen puolustusta, Haavisto sanoo.

Marin kommentoi asiaa Ukrainassa ilman, että hän oli informoinut tasavallan presidentti Sauli Niinistöä tai puolustusministeri Kaikkosta etukäteen.

Haavisto ei kuitenkaan pidä Marinin toimintaa suurena virheenä.

– En usko, että mitään suurta virhettä tai vääryyttä tapahtunut.

– Aina on tietysti tärkeää, että pidetään päättäjien kesken yhteyttä, ja käydään vaihtoehtoja läpi. Tässä ei ole ollut kyse valmistellusta esityksestä, jota olisi esitelty Ukrainalle, Haavisto sanoo.

Kaikkonen ei tänään halunnut arvioida, liittyikö Ukrainan pyyntö Marinin lausuntoihin. Marin on kertonut keskustelleensa Horneteista myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovan-vierailullaan.

Lue myös:

    Uusimmat