Puolustusministeri Kaikkonen Marinin Hornet-lausunnoista MTV:lle: "Lähivuodet tarvitsemme Horneteja ihan oman maamme turvana"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo, että Marinin avaus Horneteista tuli hänellä yllätyksenä 0:49
Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo, että Marinin avaus Horneteista tuli hänelle yllätyksenä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toppuuttelee Marinin puheita Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tänään Ukrainan-vierailullaan, että Suomessa tulisi keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

– Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle, Marin sanoi vierailullaan Kiovassa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toppuuttelee Marin lausuntoja.

– Ehkä nyt vähän toppuuttelisin tätä asiaa. Näitä uusia F-35 -koneita saamme Suomeen vuodesta 2026 alkaen, ja lähivuodet me kyllä tarvitsemme Horneteja ihan oman maamme turvana. 

Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Uusien F-35-hävittäjien on määrä tulla Ilmavoimien käyttöön asteittain vuosina 2025–2030.

– Toisaalta taas vuosikymmenen lopulla ne (Hornetit) alkavat olla aika lailla käyttöikänsä päässä, ja niiden käyttöarvo on silloin on aika vähäinen. Näin ollen aika vaikealta rastilta tuntuu Hornetien luovuttaminen Ukrainaan lähivuosina tai myöhemminkään, Kaikkonen sanoo.

Myös Marin totesi, että hävittäjäkeskustelut ovat alkuvaiheessa, eikä päätöksiä ole tehty. Hänen mielestään Suomi on kuitenkin keskustelussa "kiinnostavassa asemassa", sillä päätökset uusien hävittäjien hankinnasta on tehty.

– Suomi on auttanut ja tulee auttamaan Ukrainaa paljon, mutta kyllä näkemykseni on, että meidän kannattaa miettiä meille – ja itse asiassa myös Ukrainalle – paremmin sopivia tapoja auttaa, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan Ukrainassa on tällä hetkellä kova tarve muun muassa ilmatorjunta- ja ampumatarvikkeista.

– Suomi on toimittanut Ukrainaan raskastakin tavaraa, ja seuraava paketti on meillä valmisteilla.

Marinin mukaan Suomessa tulisi keskustella pian käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan 2:07
Marinin mukaan Suomessa tulisi keskustella pian käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan

Lue myös:

    Uusimmat