Marianna on vapaaehtoisena Jouluapua-projektissa – tällaisia avunpyyntöjä suomalaisperheillä on: "Ilman apua ei monella perheellä olisi ollenkaan mahdollisuutta joulun järjestämiseen"

Marianna on tänäkin vuonna Jouluavun "aputonttu". Jouluapua-sivulle tulee tuhansia hakemuksia, joissa toivotaan usein yksinkertaisia asioita: vaatteita ja ruokaa. 

– Pienelläkin lahjoituksella voi joskus olla suuri merkitys, Marianna kuvaa.

Marianna on Jouluavun "aputonttu". Jouluapua-sivusto auttaa tänäkin vuonna vähävaraisia lapsiperheitä ympäri Suomen.

"Hakemuksia tulee niin paljon, että emme voi ottaa kaikkia"

Jouluapua on avoinna kaikille avun tarvitsijoille, mutta lapsiperheet ovat etusijalla.

– Suurin yksittäinen hakijaryhmä ovat yksinhuoltajaäidit. Myös yh-isät hakevat useammin apua kuin aiempina vuosina. Usein perheissä on sairautta ja vaikea taloudellinen tilanne, Marianna sanoo.

Hän on käsitellyt hakemuksia ja ollut mukana toiminnassa viisi vuotta.

– Hakemuksia tulee niin paljon, että emme voi ottaa kaikkia mukaan, vaikka haluaisimmekin. Jouluavun toiminta halutaan pitää mahdollisimman läpinäkyvänä ja yksinkertaisena, eli apu menee ilman välikäsiä suoraan avun antajalta avun saajalle.

Vuonna 2018 jouluavussa työskentelee kuusi vapaaehtoista naista iltaisin ja viikonloppuisin, omien päivätöidensä ohessa.

Jotkut pyytävät hittilelua, toiset vaatteita

Moni avuntarvitsija pyytää yksinkertaisia asioita: lelua lapselle, vaatteita ja ruokaa. Jotkut pyytävät tiettyä hittilelua, kun toisille kelpaa käytetty tai vanha malli. Tänä vuonna lahjatoiveiden määrä on rajattu neljään kappaleeseen per lapsi.

– Meillä on politiikkana, että emme hyväksy hakemuksia, joissa on suuria ja kalliita toiveita, kuten uusi älypuhelin tai pelikonsoli. Lahjoittajilla pitää olla mahdollisuus lahjoittaa myös hyväkuntoista käytettyä tavaraa, Marianna sanoo.

Myös Marianna itse on vienyt jouluapua perheille. Hänen isoäitinsä on muun muassa kutonut villasukkia, joita on lähetetty ympäri Suomen. Eniten mieleen ovat jääneet kohtaamiset kasvokkain autettavan kanssa.

– Siitä on jäänyt todella hyvä mieli pitkäksi aikaa. Perheille merkitsee todella paljon saada jouluapua. Ilman lahjoittajien tärkeää apua ei monella perheellä olisi ollenkaan mahdollisuutta joulun järjestämiseen. Joistain perheistä ja avunantajista on jopa tullut ystäviä ja joskus perheet tai yksinäiset ihmiset saavat kutsun joulupöytään.

Auttajat kyselevät jo syksyllä, koska kartta aukeaa

Vaikka avuntarvitsijoita on tuhansia, myös auttajia on toisinaan ruuhkaksi asti. Jouluavulta kysellään yleensä pitkin syksyä, koska kartta aukeaa. Monella on kova tahto auttaa.

– Avunantaja saa teostaan totta kai todella hyvän mielen ja sen tunteen, että on vaikuttanut tuntemattoman ihmisen jouluun. Ja mahdollisesti pelastanutkin sen.

Tällaisia avun hakijat ovat!

Perhe 27

"Seitsenhenkinen perhe, jossa äidin ja isän lisäksi neljä lasta sekä iäkäs isoisä, jonka omaishoitajana äiti toimii. Perheen isä on ollut jo pitkään työttömänä. Nuorin lapsista on sairastanut paljon jo vauvaiästä saakka, mutta tänä kesänä tilanne on pahentunut ja hän on ollut leikkauksessa ja tilanne vaatii myös jatkossa jatkuvaa kontrolleissa käymistä."

Toiveet:

 • Jouluruokaa
 • Tyttö, 12 v: Piirtäminen, kirjat, musiikki, vaatteet/kengät (158cm ja 40)
 • Poika, 11v: Pelit, kirjat, vaatteet/kengät (164cm ja 40)
 • Poika, 7 v: Kirjat, tiedejutut, legot, kengät (34)
 • Poika, 6 v: Dinosaurukset, pehmolelut, robotit, legot

Perhe 136

"Perheen äiti on kahden pojan yksinhuoltaja. Äiti on ollut kohta neljä vuotta työttömänä ja erosta jäi velkaa. Äiti on sairastunut ja heillä ei ole ollenkaan tukiverkostoa."

Toiveet:

 • Jouluruokaa
 • Poika, 13v ja 15 v: Vaatteita, koko 170 cm, kengät, koko 40, ja leffalippuja

Perhe 201

"Yksinhuoltajaperhe, jossa 31-vuotias, työtön äiti, ekaluokkalainen tyttö ja kaksi kissaa. Perhe ollut toimeentulotuella yhtäjaksoisesti nyt 13 vuotta. Sopivaa vakituista työpaikkaa ei meinaa löytyä ja krooninen sairastelu haittaa työntekoa ja elämää. Tukiverkosto on olematon. Taloudellista tukea ei ole lainkaan koskaan ollutkaan. Sosiaalista tukeakaan ei kovin ole. Lapsen isä kuoli vuosi sitten, mikä oli kova pala."

Toiveet:

 • Äiti: koko 38/M, rinkka ja vaellustarvikkeita (esim. nuotiopannusetti, pieni kirves), pieni teflon-/emalikattila kannella
 • Tyttö, 7v: säänkestävät talvihousut + takki, koko 130cm, lautapeli, Maui-lelu Vaiana-elokuvasta

Perhe 230

"Viisihenkinen perhe, koira ja 2 kissaa. Äiti on opiskelija ja isä on nyt vielä töissä, mutta irtisanomisilmoitusta odotellaan. Kaikki lapset ovat erityislapsia, vaativat aika paljon kuljetusta edestakaisin. Tukiverkostoa ei ole, mummot ja papat kuolleet ja muut sukulaiset asuvat todella kaukana."

Toiveet:

 • Jouluruokaa, joulupukin vierailua
 • Poika, 5 v. Kengät, koko 28, vaatteet, koko 120cm, toimintajutut ovat kivoja
 • Tyttö, 7 v. Kengät koko 30, vaatteet, koko 128cm, Littlest Pet Shopeja
 • Poika, 11 v. Kengät koko 39, vaatteet, koko 158cm, Pokemoneja
 • Äiti: Kengät, koko 40, vaatteet, koko XL
 • Isä: Kengät, koko 41, vaatteet, koko XL

Tiedot perheistä on kerätty jutun tekoaikaan. Jouluavun kartan näet täältä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja