Mainos

Maria voimistuu Karibialla: "Tämä on pahin mahdollinen tilanne" – hurrikaani jyräämässä yli SPR:n suomalaisten työntekijöiden

Maria-myrsky on kehittynyt yllättävän nopeasti Karibialla, uhaten jo pahasti vaurioituneita saaria alueella, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

– Tämä on pahin mahdollinen tilanne, vaikka alusta asti tiedettiin, että näin mahdollisesti käy, hän kertoo.

MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että Marian ennustetaan kulkevan kategoria kahden hurrikaanina Itä-Karibialla sijaitsevan Dominican yli ensi yönä. Sen jälkeen se voimistuisi kategoria neljän hurrikaaniksi, kulkien Suoraan Puerto Ricon yli jatkaen kohti Bahama-saaria.

– Melko lailla näyttää kulkevan läheltä Irma-hurrikaanin reittiä, Jokela toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että reittiä on kuitenkin vaikea ennustaa pidemmälle, ja ennusteet voivat muuttua lähipäivinäkin. Hurrikaanin tuulten ennustetaan kovimmillaan puhaltavan 60 metriä sekunnissa.

Irma-myrskyn tuhoja pahensivat ryöstelyt.


"Haavoittuvuus maksimissaan"

Von Weissenbergin mukaan asukkaat ovat aiemmin aluetta runnelleiden myrskyjen jäljiltä haavoittuvaisia, erityisesti kun ollessaan väliaikaismajoituksessa.

– Tilanne on kymmenen kertaa haastavampi, kun jo kerran tullut valtava myrsky vain viikkoja sitten. Haavoittuvuus on maksimissaan tällaisissa tilanteissa. Todella huolestuttavaa, hän toteaa.

Hurrikaanien määrää Atlantilla pidettiin jo yli viikko sitten poikkeuksellisena.

1:51

Suomalaisia avustustustyöntekijöitä alueella

Suomen Punaisen Ristin muutamia päiviä sitten alueelle lähettämät logistiikan asiantuntijat ovat tällä hetkellä Puerto Ricon saarella, jonka yli myrskyn ennustetaan kulkevan muutaman vuorokauden päästä.

– Paljon ehtii vielä tapahtua myrskyn voimakkuudessa ja suunnassa. Logistikot odottavat myrskyä suojassa ja varustautuvat. Jos huonosti käy, se iskee suoraan saariin, jotka ovat jo saaneet turpiinsa.

Onnena onnettomuudessa von Weissenberg toteaa, että avustusoperaatiot ovat alueella jo käynnissä ja tavaraa liikkuu aluelle. Uusiin tuhoihin vastaamisessa valmius on korkeampi ja varastojen kestäessä hätäapumateriaalia löytyy jo alueelta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.