Maria Petterssonin jatkoa Journalisti-lehden päätoimittajana harkitaan taas

Maria Petterssonin jatkoa Journalistin päätoimittajana harkitaan taas 0:40
Katso videolta tiiviisti, mistä on kyse!

Puheenjohtaja muistuttaa, että liiton on huomioitava päätöksessään työlainsäädäntö.

Journalistiliiton hallitus aikoo arvioida uudelleen Maria Petterssonin jatkoa Journalisti-lehden päätoimittajana.

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho kertoo liiton ottavan asian uudelleen harkintaan sen jälkeen, kun liiton valtuusto äänesti torstaina Petterssonille epäluottamusta.

Valtuusto otti asiaan eri kannan kuin liiton hallitus, joka ilmoitti viime viikolla, että Petterssonilla on hallituksen täysi luottamus.

–  Meidän täytyy ottaa kaikki juridiset ja työlainsäädännölliset seikat arviossamme huomioon. Keskustelemme varmasti sekä keskenämme että Petterssonin kanssa siitä, mitä valtuusto on ilmaissut, Aho sanoo STT:lle.

Journalistiliiton valtuuston kokous äänesti torstaina Petterssonin luottamusta vastaan äänin 33–32. Yksi jäsenistä äänesti tyhjää.

Valtuuston epäluottamuksen taustalla on tapa, jolla Pettersson lainasi tutkijoiden teoksia tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022).

Tekijänoikeusneuvosto katsoi lokakuussa, että Pettersson oli kirjassaan loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia.

Neuvoston mukaan lainattu teksti sellaisenaan tai muokattuna ei ollut varsinaisen siteerauksen yhteydessä erotettavissa lainkaan Petterssonin omasta tekstistä.

Petterssonin jatkosta päätettävä yhteisesti

Aho ei halua ottaa henkilökohtaisesti kantaa siihen, voiko Pettersson jatkaa tehtävässään, koska kyseessä on hallituksen yhteinen päätös.

–  Hallitus varmasti aikanaan kokoontuu koolle, mutta nyt ihan rauhassa katsomme, mikä on tämä tilanne ja tutkimme juridiset seikat. Haluamme kuitenkin olla vastuullinen työnantaja.

Valtuusto on liiton ylin päättävä elin. Se ei päätä liiton työsuhteista, mutta voi äänestää hallituksen luottamuksesta.

Aho sanoo, että kukaan ei valtuuston syyskokouksessa esittänyt epäluottamusta liiton hallitusta kohtaan.

–  Äänestystilanteessa oli selvästi esillä, ettei äänestyksessä ollut kyse hallituksen luottamuksesta, vaan ainoastaan luottamuksesta Petterssonin toimintaa kohtaan. Tämä tarkoittaa, että valtuustolla on luottamus hallitukseen.

Myös Ahon toiminnasta keskusteltu

Journalistiliiton jäseniltä on tullut kritiikkiä tavasta, jolla liitto on viestinyt Petterssonia koskevassa asiassa.

Jotkut liiton jäsenistä ovat arvostelleet päätöstä antaa Petterssonin jatkaa päätoimittajana. Julkisuudessa esitetty kritiikki on liittynyt myös muun muassa siihen, että liiton antamista kommenteista on katsottu voineen syntyä tulkinta, että puutteellinen lähteytys olisi laajemmin journalismia koskeva ongelma.

Ahon mukaan valtuusto ei ole esittänyt vaatimusta siitä, että Aho eroaisi liiton puheenjohtajan tehtävästä tapauksen vuoksi.

–  Teen niin kuin valtuusto toivoo, ja valtuusto toivoo kyllä tällä hetkellä, että minä jatkan.

Ahon mukaan hän ei ole saanut viitteitä itseensä kohdistuvasta epäluottamuksesta.

–  Toki toiminnastani keskusteltiin, mutta epäluottamusta ei sinänsä ollut.

Journalistiliitto antoi tiistaina Petterssonille "erittäin vakavat moitteet" tutkijoiden moraalisten oikeuksien loukkaamisesta, mutta totesi Petterssonin voivan jatkaa tehtävässään.

Liitto vetosi muun muassa siihen, että Pettersson on pyytänyt anteeksi sitä, ettei merkinnyt kirjassaan sitaatteja hyvän tavan mukaisesti.

STT ei tavoittanut perjantaina Petterssonia kommentoimaan sitä, aikooko hän jatkaa tehtävässään valtuuston esittämän epäluottamuksen jälkeen.

Katso videolta tiiviisti, mistä on kyse!

Lue myös:

    Uusimmat