Maria Guzenina oli 12-vuotias, kun hänen isänsä jätti hänet – valtava trauma ajoi isän lohduttomaan ratkaisuun

1:47
Tällainen on MTV3-kanavan uutuusohjelma Sukuni Salat!

Maria Guzenina kertoo ymmärtävänsä nyt paremmin isäänsä, joka jätti tämän perheen Guzeninen ollessa vasta lapsi.

Poliitikko-toimittaja Maria Guzenina halusi ottaa Sukuni salat -ohjelman myötä selvää asiasta, joka on askarruttanut häntä läpi elämänsä. Guzeninan isänpuolen suku on ollut hänelle mysteeri ja tämä on ollut kipeä asia läpi elämän. 

Guzeninan isä jätti perheensä, kun Guzenina oli 12-vuotias. Isä ja tytär eivät olleet 30 vuoteen oikeastaan missään tekemisissä, ennen kuin kuolemansairas isä otti lapseensa yhteyttä. Tuolloinkaan Guzenina ei keskustellut isänsä kanssa tämän suvusta, joka oli hänelle suuri kysymysmerkki. 

Vasta Guzeninan isänäidin kuoltua 98-vuotiaana löytyi naisen jäämistöstä laatikko, joka oli ensimmäinen askel asian selvityksen suhteen. 

– Sieltä löytyi ne johtolangat, joita lähdettiin seuraamaan ja se oli aivan huikea matka. Todellakin mentiin sinne 1500-luvulle saakka, luterilaisuuden syntyaikoihin ja mulle selvisi täydeksi yllätykseksi, että taustani isäni saksalaisen suvun puolelta on äärimmäisen oikeistolainen, hyvin konservatiivinen ja siellä on oikeastaan pelkkiä pappeja, Guzenina kertoi ohjelman pressitilaisuudessa. 

Sukupuusta löytyi myös runsaasti suomalaisia, jotka ovat näytelleet merkittävää roolia muun muassa Suomen itsenäisyyden suhteen. Guzeninan isänisä oli myös sotasankari Pentti Oskari Salonen, joka koki kuitenkin perheensä suhteen todella surullisen kohtalon. Kyseisestä kohtalosta ja Salosesta ylipäätään ei oltu tiedetty tai kerrottu suvussa juuri mitään.

Guzeninan isänisältä vietiin kaikki isän oikeudet tämän oltua mukana jatkosodan jälkeisessä asekätkentävyyhdissä. Hän oli tuolloin yhä varsin nuori iältään, vaikka olikin noussut armeijassa korkea-asemaiseksi henkilöksi, joka oli myös sotasankari. 

– Sitten häneltä yhtäkkiä viedään oikeus minun isääni, eli minun isänisäni ei koskaan saanut elää oman poikansa kanssa, tutustua omaan poikaansa.

– Isäni adoptoitiin isovanhemmilleen niin, että hänen äidistään tuli juridisesti hänen siskonsa, Guzenina kertoo.

Biologinen isä eli Pentti Oskari Salonen suljettiin kokonaan pois Guzeninan isän elämästä, eikä tämä päässyt koskaan tutustumaan häneen. Perhe ei antanut koskaan mahdollisuutta tähän, puolin eikä toisin. 

– Isälläni on varmasti ollut tietoisuus siitä, että hänen adoptiovanhempansa eivät olleet hänen biologisia vanhempiaan ja hänelle ei myöskään koskaan selitetty sitä. Hän on siis kasvanut nuoruutensa ja aikuisuutensa ehkä tämmöisen jopa hylätyksi tulleen tuntemuksen kautta, joka vääjäämättä vaikuttaa kyllä ihmisen tapaan kertoa omaa itseään ja varmasti jätti jälkensä myös häneen. 

Saatuaan tietää traagisesta tarinasta Guzenina koki ymmärtävänsä paremmin oman isänsä ratkaisuja ja elämää. Hän uskoo, että isän omat lapsuuden traumat ovat saattaneet näyttäytyä muun muassa katkeruutena myöhemmin omassa elämässä.

– Se on saattanut vaikuttaa siihen millä tavalla hän on sitten kasvanut ihmisenä ja millä tavalla hänestä on kasvanut myöskin ihminen, joka ei ole saanut sellaista isän mallia, jonka olisi voinut itse omassa elämässään välittää eteenpäin.

– Itse en saanut kokea tämmöistä isän rakkautta, jota ainakin kuvittelen, että valtaosa ihmisistä isiltään kokee. Minä jäin siitä paitsi, mutta niin jäi oma isänikin.

Katso esimakua Sukuni salat -ohjelmasta videolta!

Sukuni salat MTV3-kanavalla maanantaisin 15.2. klo 20 alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja C More -suoratoistopalvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja