Maradonan ex-agentti: "Hän oli kaksi ihmistä – ihastuttava Diego ja sen vastakohta Maradona"

1:44
Diego Maradonan uran varrelle mahtui paljon ikimuistoisia hetkiä – näistä hänet muistetaan.

Diego Maradona "loisti hyvin kirkkaana valona", vaikka tunnetusti hänen elämänsä jalkapallokenttien ulkopuolella olikin vaikeaa. Näin luonnehti argentiinalaisen jalkapallolegendan agenttina Maradonan suuruuden aikoina toiminut Jon Smith.

– Hänestä puhutaan nerona, jolla oli heikkoutensa. No, olen tavannut useitakin neroja, ja heillä kaikilla oli heikkouksia. Kaikki maailman lahjakkuus, mutta kun olet tehnyt kaiken, mitä sen jälkeen? Diegolla oli liikaa houkutuksia, mutta kaikissa synkissäkin vaiheissa hän loisti hyvin kirkkaana valona, vuosina 1986–91 Maradonan agenttina ollut Smith kuvailee.

Maradonaa ei kentällä juuri mikään pidätellyt, mutta viheriön ulkopuolella niin yön yli juhliminen, kokaiini kuin naisetkin viehättivät jalkapalloneroa. Maradona oli Smithin mukaan klassinen Jekyll ja Hyde -hahmo.

– Hän oli kaksi ihmistä, ihan oikeasti. Rakastettava nuori mies Diego, Buenos Airesin slummeista, eikä hän koskaan menettänyt tuota osaa. Ihastuttava poika, joka oli tavallaan liiankin kiltti – hän ei koskaan osannut sanoa ei.

– Sitten oli Maradona, joka oli kaiken tuon vastakohta. Esiintyjä, showmies, juhlija. Hän oli kaikkea sitä mitä pieni Diego ei ollut. Hän oli monimutkainen persoona.

Smithin mukaan aika Maradonan kanssa ei koskaan ollut ainakaan tylsää. Maradonan maajoukkuetähtihetken eli vuoden 1986 MM-turnauksen ja -voiton jälkeen solmittu agenttisopimus päättyi kuin seinään vuonna 1991, jolloin "Napolin voimat kiittivät minua upeasta työstä mutta sanoivat, ettei palveluksiani enää tarvita".

Maradona, joka toi Napolille sen historian ainoat Italian mestaruudet, on kaupungissa yhä palvottu pelaaja ja ihminen. Ja Smith muistaa yhä hyvin erään tapauksen, joka kuvaa napolilaismaniaa Maradonan suhteen.

– Kun hän asui Napolissa, hän tykkäsi keräillä Ferrareita. Kerran olin hänen luonaan ja hän vei minut autotalliin näyttääkseen uusinta Ferrariaan. Niitä oli useita ja huomasin, kuinka muutama niistä oli pahasti kolhuilla. Näytti kuin niiden päältä olisi kävelty. Ja murteellisimmalla englannillaan Diego kertoi, kuinka pulmallisinta on se, että "kun pysähdyn liikennevaloihin, fanit kipuavat joka puolelle autoa".

– Luulen, että paras neuvottelemani sopimus oli, kun sain vakuutettua Napolin poliisin antamaan hänelle erityisoikeuden ajaa päin punaisia valoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja