Mainos

Mäntylä voi päästä pälkähästä – rikosepäily vanheni, syyttäjä hakee lisäaikaa

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) rikosepäily voi kaatua syyteoikeuden vanhenemiseen. Syyttäjä hakee lisäaikaa ja perustelee hakemustaan muun muassa "erittäin tärkeällä yleisellä edulla"

Petos vanhenee viidessä vuodessa ja Mäntylän epäilyn osalta aika tuli  täyteen tämän kuun alussa.

– Tein jatkohakemuksen Lapin käräjäoikeuteen ennen sitä, kun esitutkinta ei valmistunut ajoissa. Hakemuksen perusteena on jutun myöhäinen saapuminen poliisille ja se, että erittäin tärkeä yleinen etu vaatii vanhentumisajan jatkamista, kertoo kihlakunnansyyttäjä Maija Aarto.

Yleisellä edulla viitataan tässä yhteydessä ministerin asemaan korkeana vallankäyttäjänä. 

Mäntylän epäillään syyllistyneen petokseen vuonna 2010, kun hän haki valtion kustantamaa oikeusapua lastenhuoltoon liittyvän oikeudenkäynnin yhteydessä. Mäntylä itse on kiistänyt rikosepäilyn. 

Tutkintapyyntö seilasi viranomaisten välillä

Aarron mukaan petosepäilyissä on poikkeuksellista, että juttu tulee niin myöhään poliisille.

– Esimerkiksi Kela-petokset tulevat poliisille nopeasti, yleensä vuoden kuluessa.

Tutkintapyyntö tehtiin viime kesänä poliisille Etelä-Suomessa. Tutkintaa on venyttänyt se, että pyyntö ehti seilata joitain viikkoja viranomaisten välillä ennen kuin juttu päätyi oikeaan osoitteeseen eli Lapin poliisilaitokselle.

Lapin käräjäoikeus antaa ratkaisunsa syyteoikeuden jatkamiseen ensi keskiviikkona. Jos käräjäoikeus myöntää lisäaikaa, tapauksessa jatkuu normaali syyteharkinta. Mikäli päätös on kielteinen, syyttäjän on mahdollista kannella siitä hovioikeuteen. 

Rikosepäily liittyy siihen, että Mäntylä oli jättänyt ilmoittamatta puolisonsa tulot hakiessaan ja saadessaan valtion kustantamaa oikeusapua. Toisaalta myöhemmässä, velka-asioita koskevassa riitaoikeudenkäynnissä samaisen puolison kanssa Mäntylä kertoi, että he olivat eläneet normaalissa yhteistaloudessa. Rikosepäilyt kiistävä Mäntylä sanoo toimineensa saamiensa ohjeiden mukaan ja joutuneensa kiusaamisen kohteeksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.