Mainos

Mansikkapellot eivät houkuttele nuoria kesätöihin

Mansikanpoiminta ei houkuttele nuoria kesätöihin entiseen tapaan. Raskaaksi koettu työ ja työkauden lyhyys ovat päällimmäisiä syitä nuorten poimijoiden vähyyteen.

Mansikkasadon aikaistuminen usealla viikolla on tiennyt kiirettä mansikkaviljelmillä. Ulkomainen työvoima on sovittu monessa paikkaa saapuvaksi vasta heinäkuun alussa. Työvoimapulasta huolimatta kotimaisia poimijoita ei mansikkapelloille ole liiaksi asti saatavilla.

– Nuorten kohdalla halutaan yleensä heti koulun päättymisen jälkeen kesätöihin. Mansikan osalta työt alkavat kuitenkin yleensä vasta heinäkuussa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo kertoo.

– Sitten kun pellolla on viikko - kaksi oltu, niin halutaan vähän käyttääkin sitä rahaa ennen koulun alkua. Väki häviää pelloilta heinä-elokuun vaihteessa. Ja marjan poiminta on kyllä rankkaa työtä, Salo jatkaa.

Ulkomaiseen työvoimaan jouduttiin mansikkatiloilla turvautumaan alun perin sen takia, ettei kotimaisia poimijoita yksinkertaisesti riittänyt pelloille. Yksi syy niukkaan kiinnostukseen on marjanpoimijoille maksettava palkka.

– Urakkapalkkaa ei ehkä koeta enää niin houkuttelevaksi. Ja jos tilaa ei ole lähellä, niin ei enää haluta lähteä mihinkään yhteismajoituksiin tai pitkiä matkoja kulkemaan.

Tuottajien määrä onkin pudonnut alle puoleen siitä, mitä se oli vielä 1990-luvun lopussa.

Sato aikaisessa - poimijat tilanteeseen nähden myöhässä

Alkukesän helteet ovat kypsyttäneet marjoja valmiiksi paljon normaalia aikaisemmin eteenkin pohjoisemmassa Suomessa.

– Savossa, Karjalassa, Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan valtavasti etuajassa. Viime vuoteen nähdään kolme jopa neljä viikkoa etuajassa, Hannu Salo kertoo.

Paikoin kypsyneiden marjojen kanssa ollaan oltu hädässä, kun poimintakapasiteettia ei ole ollut tarpeeksi. Ulkomaisten poimijoiden saapumista onkin monesti vaikea muuttaa sääolosuhteiden mukaan.

– Alun perin jokainen on suunnitellut tulevansa sen mukaan, mitä on sovittu. Kaiken muuttaminen äkkiä, yhteyksineen kaikkineen, on vaikeaa.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan poimijoita on tullut ja pitäisi vielä tulla kuitenkin riittävästi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.