Mainos

Ulkomaalaiset marjanpoimijat motivoituneempia kuin suomalaiset

Suomalaisia poimijoita ei riitä tarpeeksi kotimaisille mansikkatiloille kesän sesongin ajaksi. Ulkomailta saapuukin jopa lähes 10 000 poimijaa Suomeen. Ulkomaiset poimijat ovatkin yleisesti ottaen motivoituneempia työhönsä kuin suomalaiskollegansa.

– Kaiken kaikkiaan voi kyllä sanoa, että kyllä ulkomaalaiset on motivoituneempia. Hirmuisen ahkeria, tunnollisia ja luotettavia. Jostain pikkuasioista sen kyllä huomaa. Siinä on ihmisiä, jotka tosissaan tekee sitä työtä ja haluaa, että onnistuu siinä viimeisen päälle, Marja Telén nurmijärveläiseltä Mattilan luomumansikkatilalta kertoo.

Ulkomaalaiset poimijat ovat tosin lähes poikkeuksetta täysi-ikäisiä, kun suomalaiset poimijat suurelta osin nuorempia.

Kauvatsalaisen Salmisen mansikkatilan emäntä Tuula Salminen kertoo, että vielä kymmenkunta vuotta sitten marjat saatiin kerättyä pääosin nuorten ja paikallisten ahkerien kesätyöntekijöiden avulla.

– Nykyisin suomalaisia ei ole tarpeeksi. Kyllä meilläkin muutamia nuoria tästä lähialueilta tulee, Tuula Salminen kertoo.

– Voi olla, että suomalaisilla on olo, että raha täytyisi saada vähän helpommalla ja vähän enemmänkin mitä sitä tästä saa, Salminen sanoo.

– On siinä vähän havaittavissa, että kyllä se vähän sellaista pakkotyötä on. Raha mielessä tullaan ja tehdään, Marja Telén sanoo.

Nurmijärvellä paljon nuoria halukkaita

Nurmijärven Rajamäellä sijaitseva Mattilan luomumansikkatila on yksi niistä onnekkaista tiloista, joille poimijoiksi tulijoita olisi enemmän kuin tila pystyy palkkaamaan.

– Mä oon siinä onnellisessa asemassa, että nuoria on lähialueilta riittänyt ja he ovat innokkaita tulemaan töihin. Kyllä sitä vähän olen ihmetellyt itsekin, Marja Telén kertoo.

Osa jaksaa olla töissä vain yhden viikon, toiset kaksi viikkoa. Telénin mukaan pari viikkoa onkin optimiaika poimintatyöhön.

– Siinä jaksetaan vielä tsempata. Sen jälkeen on kyllä väsymisen merkit yleensä huomattavissa. Jokainen jolla puhtia näyttää riittävän, niin olen antanut sitten mahdollisuuden jatkaa työaikaa. Moni on kyllä tyytyväinen kahdesta viikostakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.